Muffinki popularne w Wielkiej Brytanii, Kanadzie i USA, u nas z roku na rok zyskują rzesze fanów . Wcale mnie to nie dziwi, ponieważ to bardzo udany produkt. Babeczki mają nieskończenie wiele smaków, od słodkich po wytrawne, mają wygodną formę, można je po prostu wrzucić do plecaka, czy śniadaniówki. Znając podstawowe proporcje, można eksperymentować dodając ulubione płatki zbożowe, orzechy, owoce, warzywa.
Tym razem upiekłam mocno czekoladowe babeczki z mąki gryczanej, sprawdzą się na zdrowe, drugie śniadanie dla dzieci, lub na słodki prezent dla przyjaciół. Bardzo polecam 🙂
Składniki na babeczki gryczane / 12 sztuk
- 140 g masła + 50 g gorzkiej czekolady + 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mąki gryczanej jasnej
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. maślanki w temperaturze pokojowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia