Bigos z cukinii, to prawdziwy hit tego lata. Smakuje zupełnie inaczej niż leczo, w zasadzie w smaku przypomina tradycyjny bigos, ale jest nieco lżejszy, delikatniejszy. Bigos z cukinii to dobry sposób na zdrową, prostą do zrobienia i smakowitą potrawę z dojrzałych, letnich warzyw.
Musisz wypróbować ten przepis…..mniam 😉
Składniki na bigos z cukinii / 2 -3 porcje
- 2 młode cukinie starte na dużych oczkach
- 2 marchewki starte na dużych oczkach
- 4 dojrzałe pomidory typu lima lub puszka drobno krojonych pomidorów
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 120 – 150g swojskiej kiełbasy ( część wędliny można zastąpić boczkiem )
- 2 łyżki ketchupu
- olej do smażenia
Przyprawy
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 2 łyżeczki majeranku
- 3 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Na dnie dużej patelni, rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek. Kiedy cebula lekko odparuje wodę, dodaj drobno pokrojoną kiełbasę i boczek ( jeżeli używasz ), oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość smaż mieszając, do czasu, kiedy wędlina się zarumieni.
Dodaj marchewkę startą na dużych oczkach, oraz paprykę w proszku, pomieszaj i chwilę podgrzewaj na małym ogniu.
Pomidory przekrój wzdłuż na dwie połowy. Każdą połówkę ścieraj na dużych oczkach, tak, żeby skórka została na dłoni a miąższ został na patelni, dodaj też katchup, pomieszaj. W razie potrzeby, możesz dodać trochę wody.
Na koniec dodaj cukinie, starte na dużych oczkach, gotuj wszystko na małym ogniu pod przykryciem, aż cukinia zmięknie, ale wciąż będzie al’dente. Na koniec dodaj majeranek i dopraw do smaku. Bigos z cukinii gotowy 🙂
Smacznego 🙂
Uwagi – Do tej potrawy wypieraj mniejsze, nieprzerośnięte cukinie. W wersji wegetariańskiej, wędliny możesz zastąpić suszonymi pomidorami.
2 komentarze
Pyszny pomysł Mam kilka cukinii i chętnie wypróbuję przepis.
Super przepis. Smaku dodaje też dorzucenie podsmażonych pieczarek, kilku suszonych grzybów. Warto ugotować więcej i zapakować w słoiki, zapasteryzować i w zimie jak znalazł.