Sałatka ryżowa z tuńczykiem, porem i ogórkiem kiszonym. Por i cebulka czerwona, nadają całości delikatności. W sezonie, możesz dodać do sałatki świeży szczypiorek lub pietruszkę. Do sałatki ryżowej, wybieraj ryż długoziarnisty, po ugotowaniu jego ziarna pozostają odrębne i nie będą posklejane.
Ta sałatka ryżowa sprawdzi się do pracy, na śniadanie, czy na imprezowy stół 🙂
Składniki na sałatkę ryżową z tuńczykiem
- puszka tuńczyka w kawałkach
- około 120 g ryżu długoziarnistego
- jeden por, jasna i jasnozielona część
- 2 jajka na twardo
- 4 ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 cebulka czerwona
- pełna łyżka majonezu + pełna łyżka jogurtu + 2 starte ząbki czosnku + pieprz na koniec łyżeczki
Ryż przepłucz wodą, następnie dolej około 250 g wody, na 120 g ryżu. Dodaj łyżeczkę soli, po zagotowaniu zmniejsz gaz do minimum i gotuj pod przykryciem do czasu, kiedy ryż wchłonie całą wodę. Gotowy ryż, zostaw pod przykryciem do napęcznienia.
Por natnij na całej długości, umyj, drobno pokrój i daj na sitko, zalej wrzącą wodą i osącz.
Jajka, cebulkę i ogórek kiszony, pokrój w kostkę.
Do wystudzonego ryżu, dodaj por, jajka, cebulkę, ogórki i małe kawałki tuńczyka. Z majonezu, jogurtu, czosnku i pieprzu, przygotuj sos. Sos dodaj do sałatki, dokładnie pomieszaj. Smacznego 🙂