Ze względu na swoje właściwości, dynia zalicza się do grupy owoców działających oczyszczająco, przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo, a także przeciwrakowo. Dynia nie wchłania szkodliwych związków z nawozów. Jest więc bezpieczna dla maluchów i dorosłych.
Namawiam Was do zasmakowania w pieczonej dyni, mała dynia piżmowa pokrojona na grube plasterki, naprawdę piecze się bardzo szybko. Pieczenie wydobywa z dyni przyjemny słodko – maślany smak. Puree z dyni, wykorzystasz do zrobienia zdrowych zup, ciast, sosów, czy serników. Moje racuchy z dynią, mają piękny pomarańczowy kolor, są bardziej pożywne i sycące w porównaniu do racuchów klasycznych, a przy tym smakują znakomicie.
Dla dzieci to świetna propozycja na obiad, czy jesienny deser 🙂
Składniki na racuchy z pieczoną dynią i cynamonem
- 200 g puree z dyni
- 50 g kefiru
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej ( w wersji bezglutenowej można użyć mąki gryczanej )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
Jak zrobić puree z dyni
Małą dynię piżmową, pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Ułóż na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i skrop olejem. Czas pieczenia, to około 20 minut w temp. 190 stopni. Z upieczonych plasterków usuń skórkę, a miąższ zblenduj, lub połącz widelcem.
Do większej miski daj schłodzone puree i kefir, dokładnie połącz składniki ( można mieszać mikserem na małych obrotach ). Dodaj jajka, olej i cukier, ponownie wszystko pomieszaj.
Teraz dodaj mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość mieszaj, tylko do połączenia składników na gładką masę. Gotowa masa powinna mieć konsystencje budyniu, jeżeli jest za gęsta możesz dodać trochę kefiru.
Na patelni z nieprzywieralnym dnem, rozgrzej kilka łyżek oleju. Na gorący olej, łyżką nakładaj porcje masy dyniowej. Racuchy smaż na średnim ogniu, z każdej strony do zrumienienia.
Gotowe racuchy z dynią, układaj na papierowym ręczniku, do osączenia. Podawaj z cukrem pudrem, ulubionym dżemem, powidłami.
Smacznego 🙂
1 komentarz
Pyszne i ten piękny, smakowity kolor 😀