Tradycyjny cukier jest skutecznie zastępowany wieloma różnymi słodkimi produktami, które można z powodzeniem dodawać do ulubionych wypieków, ciast czy też potraw. Ciekawymi rozwiązaniami są zwłaszcza erytrytol oraz ksylitol. Czym konkretnie charakteryzują się te substancje słodzące, oraz jakie są ich największe zalety?
Erytrytol czy ksylitol – na co się zdecydować? Co przemawia za erytrytolem?
Wiele osób zadaje sobie jedno podstawowe pytanie – erytrytol czy ksylitol? To popularne słodziki i zamienniki zwykłego cukru, który od jakiegoś czasu odchodzi powoli w zapomnienie. Czym jednak mogą zaskoczyć potencjalnych użytkowników? Rozważania w tej kategorii warto rozpocząć od erytrytolu. Jego najmocniejsze strony to:
- niski indeks glikemiczny,
- niewielka wartość energetyczna,
- uniwersalność zastosowania (np. do ciast, ciasteczek, sosów, deserów, jogurtu, naleśników, wypieków),
- idealna alternatywa dla tradycyjnego cukru przy walce z cukrzycą, otyłością oraz insulinoopornością.
Biorąc pod lupę ksylitol a erytrytol warto mieć pełną świadomość tego, że są to produkty o bardzo podobnych właściwościach, które odpowiadają za ograniczenie przyjmowania cukru w planie żywieniowym, a jednocześnie zagwarantują potrawom słodki smak. Brzmi dobrze? Warto przekonać do nich nie tylko pozostałych członków rodziny, ale też swoich znajomych oraz dzieci. Erytrytol świetnie radzi sobie z podwyższonymi temperaturami, a więc sprawdzi się w trakcie gotowania rozmaitych przysmaków, a ponadto jest bardzo szeroko dostępny. To wszystko sprawia, że zdobył tak szerokie grono zagorzałych zwolenników. Dla osób, które chcą odejść od zwykłego cukru i zastąpić go zdrowszym zamiennikiem polecany jest erytrytol w opakowaniu 1 kg, który zawsze znajdzie się pod ręką. Czym jeszcze wyróżnia się ten słodzik? Przede wszystkim właściwościami antybakteryjnymi i działaniem antyoksydacyjnym.
Ksylitol a erytrytol – co będzie lepszym wyborem? Podstawowe właściwości ksylitolu
W pewnym momencie swojego życia, warto zadać sobie jedno kluczowe pytanie – erytrytol czy ksylitol dla cukrzyka? Jeśli ktoś od dłuższego czasu zmaga się z cukrzycą, powinien jak najszybciej zapomnieć o tradycyjnym cukrze i postawić właśnie na ksylitol lub erytrytol. Ksylitol ma podobny poziom słodkości do tradycyjnego cukru, natomiast erytrytol wymaga nieco większej dawki (prawie 1,5 łyżeczki), gdyż wykazuje się niższym poziomem słodkości. Ksylitol, podobnie jak erytrytol ma bardzo niski indeks glikemiczny i niewielką wartość energetyczną, a dodatkowo oba słodziki nie ulegają karmelizacji i nie można ich wykorzystać jako jeden z podstawowych składników masy krówkowej lub kajmaku.
Dobrą informacją dla cukrzyków jest to, że ksylitol nie doprowadzi do natężonych wahań cukru oraz insuliny w ludzkim organizmie (podobnie, jak erytrytol), za to wykazuje się nieco większą ilością kalorii (około 2 kcal na 1g, natomiast erytrytol ma od 0,2 do 0,4 kcal na 1g). Obie propozycje okażą się dużo lepszym rozwiązaniem, niż dotychczas stosowany cukier, więc warto wdrożyć je do swojej diety w porozumieniu z dietetykiem. Kuszącą opcją dla rodzin będzie ksylitol w opakowaniu 500g, który przeciwdziała rozwojowi bakterii, zapaleniu dziąseł, stanom zapalnym oraz infekcjom i świetnie radzi sobie z grzybami.
Wpis sponsorowany