Home Dania i dodatki Norweska zupa z łososiem

Norweska zupa z łososiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Zupy są ważnym elementem zdrowej diety, są sposobem na zjadanie odpowiedniej ilości warzyw, kasz, ziół, a nawet ryb. Jeżeli nie lubisz smaku np. cebuli i czosnku, ugotuj zupę z warzyw i dodaj lekko przesmażone cebulę i czosnek, całość zmiksuj na zupę – krem, a nie poczujesz smaku nie lubianych warzyw. Pyszny wywar z warzyw, dodatkowo nawadnia i poprawia trawienie, ponieważ zawiera sporo błonnika. Zupy rozgrzewają, nie są drogie i są proste w przygotowaniu 🙂

Dzisiaj przygotowałam prostą, norweską zupę z łososiem. Podobną zupę, jadłam w nadmorskiej tawernie. To bardzo smaczna zupa, z charakterystycznym posmakiem łososia. Koniecznie do wypróbowania, na następny dzień smakuje jeszcze lepiej 🙂

Norweska zupa z łososiem

Składniki na norweską zupę z łososiem

  • 1, 5 litra wody
  • 200 g filetu z łososia
  • 3 mniejsze ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • 1 duży por ( jasna i jasnozielona część )
  • 3 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka majeranku
  • sól morska do smaku
  • 50 ml. słodkiej śmietanki ( opcjonalnie )
  • garść świeżo posiekanej pietruszki lub szczypiorku
  • olej do smażenia

Do garnka z gorącą wodą, daj ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę pokrojoną na cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, dodaj pora pokrojonego na plasterki i posiekane ząbki czosnku. Całość smaż mieszając, do czasu, kiedy por zmięknie i odparuje wodę. Następnie, zawartość patelni dodaj do zupy.

Zupę gotuj do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękną, dodaj majeranek.

Z łososia usuń skórę, mięso pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do zupy. Całość gotuj około 2 minuty.

Jeżeli używasz dodaj śmietankę. Dopraw do smaku. Na talerzu posyp ziołami. Smacznego 🙂

Powiązane posty

1 komentarz

Patrycja Reszko 6 lutego 2023 - 22:28

Fantastycznie się prezentuje!

Odpowiedź

Zostaw komentarz