Istnieje wiele sprawdzonych, domowych sposobów na budowanie super – odporności. O wzmocnienie odporności warto zadbać wcześniej, zanim pogorszą się warunki atmosferyczne w okresie jesienno – zimowym, dopadnie nas przemęczenie, czy duży stres. Możesz wzmocnić funkcjonowanie swojego układu odpornościowego, stosując się do kilku prostych wskazówek 🙂
Ruszaj się dla zdrowia
Regularne spacery, jazda na rowerze, umiarkowane ćwiczenia na świeżym powietrzu – wzmacniają naszą odporność i usprawniają pracę układu limfatycznego. Już 30 minut ćwiczeń dziennie, wpływa na znaczące podniesienie naszej odporności i sprawi, że rzadziej będziesz chorować na infekcje górnego odcinka dróg oddechowych.
Wysypiaj się i ogranicz stres
Zadbaj o odpowiednią ilość snu, bez zakłóceń. Osoby źle śpiące i niewyspane, częściej zapadają na infekcje. Upraszczając – nasz system obronny, jest mocno powiązany z układem nerwowym. Po stresujących sytuacjach, staraj się znaleźć czas na chwilę relaksu, na małe przyjemności.
Odżywiaj się prawidłowo
Prawidłowa dieta, polega na dostarczeniu organizmowi potrzebnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Szczególnie powinniśmy spożywać te owoce i warzywa, które mają odpowiednią ilość antyoksydantów ( przeciwutleniaczy ). Te walcząc z wolnymi rodnikami, sprzyjają naszej odporności. Są to głównie witaminy A, C i E, zawarte m.in. w szpinaku, marchwi, pomidorach, brokułach, papryce czerwonej, dyni, jarmużu. Również w cytrusach oraz porzeczkach czarnych, borówkach, porzeczkach czerwonych i truskawkach (także mrożonych).
Niezbędną porcję zdrowia, dostarczą nam dobrze zbilansowane soki Swigo i przeciery owocowo – warzywne Swigo, są świeżo wyciskane, bez konserwantów. Soki powstają w 100 % z naturalnych składników, w końcowej fazie poddanych technologii HPP. Metoda ta wykorzystuje wysokie ciśnienie do utrwalania soków, zamiast wysokiej temperatury. Dzięki tej metodzie, w sokach i przecierach nie znajdziecie szkodliwych mikroorganizmów, a jednocześnie zostaje zachowanych maksimum witamin i minerałów 🙂
W składzie zdrowych soków i przecierów Swigo, znajdziesz np. szpinak, imbir, cebulę, natkę pietruszki, pokrzywę.
Zadbaj o jelita
Zdrowie zaczyna się w jelitach, dlatego pamiętaj o probiotykach. Najlepsze będą probiotyki naturalne – jogurt z żywymi kulturami bakterii, kiszona kapusta, kiszone ogórki i buraki, czy naturalny ocet jabłkowy. Bakterie probiotyczne, przywracają równowagę flory bakteryjnej w jelitach, stymulują układ immunologiczny i hamują rozwój czynników chorobotwórczych.
Pisząc o odporności, nie sposób nie wspomnieć o czosnku, cebuli, miodzie, i o herbatach ziołowych ( czarny bez, lipa, dzika róża, jeżówka purpurowa).
Niezawodnym sposobem na wzmacnianie odporności jest serdeczny śmiech, podczas śmiechu wytwarzane są endorfiny, które poprawiają nastrój i stymulują układ odpornościowy. Osoby o pogodnym usposobieniu, które potrafią się cieszyć z małych rzeczy, chorują rzadziej. To prawda nie dla wszystkich oczywista 🙂
Wpis sponsorowany Źródło wpisu – klik
2 komentarze
Wyglądają przepysznie:) pozdrawiam Małgosiu:)
Również pozdrawiam 🙂