Home Inspiracje Jak wzmocnić odporność w okresie jesiennym ?

Jak wzmocnić odporność w okresie jesiennym ?

autor admin
Jak dbać o odporność w okresie jesiennym
Print Friendly, PDF & Email

Istnieje wiele sprawdzonych, domowych sposobów na budowanie super – odporności. O wzmocnienie odporności warto zadbać wcześniej, zanim pogorszą się warunki atmosferyczne w okresie jesienno – zimowym, dopadnie nas przemęczenie, czy duży stres. Możesz wzmocnić funkcjonowanie swojego układu odpornościowego, stosując się do kilku prostych wskazówek 🙂

Ruszaj się dla zdrowia

Regularne spacery, jazda na rowerze, umiarkowane ćwiczenia na świeżym powietrzu  – wzmacniają naszą odporność i usprawniają pracę układu limfatycznego. Już 30 minut ćwiczeń dziennie, wpływa na znaczące podniesienie naszej odporności i sprawi, że rzadziej będziesz chorować na infekcje górnego odcinka dróg oddechowych.

Wysypiaj się i ogranicz stres

Zadbaj o odpowiednią ilość snu, bez zakłóceń. Osoby źle śpiące i niewyspane, częściej zapadają na infekcje. Upraszczając – nasz system obronny, jest mocno powiązany z układem nerwowym. Po stresujących sytuacjach, staraj się znaleźć czas na chwilę relaksu, na małe przyjemności.

163835488_252775259858643_1403663691927573327_n

Odżywiaj się prawidłowo

Prawidłowa dieta, polega na dostarczeniu organizmowi potrzebnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Szczególnie powinniśmy spożywać te owoce i warzywa, które mają odpowiednią ilość antyoksydantów ( przeciwutleniaczy ). Te walcząc z wolnymi rodnikami, sprzyjają naszej odporności. Są to głównie witaminy A, C i E, zawarte m.in. w szpinaku, marchwi, pomidorach, brokułach, papryce czerwonej, dyni, jarmużu. Również w cytrusach oraz porzeczkach czarnych, borówkach, porzeczkach czerwonych i truskawkach (także mrożonych).

Niezbędną porcję zdrowia, dostarczą nam dobrze zbilansowane soki Swigo i przeciery owocowo – warzywne Swigo, są świeżo wyciskane, bez konserwantów. Soki powstają w 100 % z naturalnych składników, w końcowej fazie poddanych technologii HPP. Metoda ta wykorzystuje wysokie ciśnienie do utrwalania soków, zamiast wysokiej temperatury. Dzięki tej metodzie, w sokach i przecierach nie znajdziecie szkodliwych mikroorganizmów, a jednocześnie zostaje zachowanych maksimum witamin i minerałów 🙂

W składzie zdrowych soków i przecierów Swigo, znajdziesz np. szpinak, imbir, cebulę, natkę pietruszki, pokrzywę.

Zadbaj o jelita

Zdrowie zaczyna się w jelitach, dlatego pamiętaj o probiotykach. Najlepsze będą probiotyki naturalne – jogurt z żywymi kulturami bakterii, kiszona kapusta, kiszone ogórki i buraki, czy naturalny ocet jabłkowy. Bakterie probiotyczne, przywracają równowagę flory bakteryjnej w jelitach, stymulują układ immunologiczny i hamują rozwój czynników chorobotwórczych.

Pisząc o odporności, nie sposób nie wspomnieć o czosnku, cebuli, miodzie, i o herbatach ziołowych ( czarny bez, lipa, dzika róża, jeżówka purpurowa).

Niezawodnym sposobem na wzmacnianie odporności jest serdeczny śmiech, podczas śmiechu wytwarzane są endorfiny, które poprawiają nastrój i stymulują układ odpornościowy. Osoby o pogodnym usposobieniu, które potrafią się cieszyć z małych rzeczy, chorują rzadziej. To prawda nie dla wszystkich oczywista 🙂

Wpis sponsorowany   Źródło wpisu – klik 

 

Powiązane posty

2 komentarze

Gotuj i piecz z Joanną 16 listopada 2022 - 11:24

Wyglądają przepysznie:) pozdrawiam Małgosiu:)

Odpowiedź
admin 16 listopada 2022 - 22:35

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz