Lekkie, drobiowe roladki, to zawsze dobry pomysł na obiad. Użyłam śmietankowego serka śniadaniowego, ale dobrze się również sprawdzi mozzarella, czy ser żółty. Żeby farsz miał bardziej wyrazisty smak, dodałam cebulę, czosnek i odrobinę chili. Zamiast piersi drobiowych, możesz wykorzystać plasterki z piersi indyka. Warto zrobić jednorazowo więcej roladek, będzie jak znalazł na następny dzień 🙂
Składniki na roladki drobiowe z serkiem i szpinakiem / 8 sztuk
- 4 większe piersi kurczaka
- 300 g serka śniadaniowego
- 7 zamrożonych kulek liści szpinaku
- 1 większa cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, naturalna przyprawa do kurczaka, chili na koniec łyżeczki
- olej do smażenia
Zamrożony szpinak, wyciąg z zamrażarki odpowiednio wcześniej, żeby miał czas się rozmrozić.
Piersi umyj, oczyść z błonek i tłuszczu, osusz ręcznikiem kuchennym. Każdą pierś przekrój poziomo, na dwa cieńsze płaty. Każdy płat mięsa, rozbij delikatnie tłuczkiem kuchennym. Żeby zabezpieczyć mięso przed rozerwaniem, użyj folii spożywczej.
Piersi delikatnie posól, posyp przyprawą do kurczaka, pomieszaną z chili. Ułóż na desce, jedną na drugiej i daj do lodówki na 20 minut.
Cebulę pokrój w kostkę i daj na rozgrzany olej. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i szpinak ( odciśnięty na nadmiaru wody ). Wszystko smaż mieszając, około 3 minuty.
Piersi ponownie rozłóż na desce, na każdym kawałku rozsmaruj serek i rozłóż porcje szpinaku. Mięso zwiń w rulonik i owiń białą nicią.
Roladki smaż na średnim ogniu, z każdej strony, do czasu kiedy się zarumienią. Na koniec, można dać roladki do dużego rondla, dolać szklankę wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem, około 30 minut. Będą miękkie i bardziej kruche, a z płynu po gotowaniu, można zrobić sos. Wystarczy doprawić i dodać trochę śmietanki do zup i sosów.
Roladki podaj jak lubisz – z kaszą, ryżem, ziemniakami i koniecznie z soczystą surówką. Smacznego 🙂
1 komentarz
O pycha, bardzo lubię takie roladki 😀