Lubię Was częstować pomysłami na dobry, pożywny i zdrowy obiad. Taka właśnie jest zupa z warzywami, ryżem i wątróbką drobiową. Warzywa gotuję w bulionie, następnie dodaję ryż i na koniec wątróbkę, która powinna pozostać lekko miękka. Zupa jest bardzo sycąca i smaczna, wielbiciele wątróbki nie poprzestaną na jednej porcji 🙂
Składniki na zupę z kalafiorem i wątróbką
- 3 litry bulionu warzywnego lub np. na szyi indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego kalafiora
- 100 g. ryżu
- 300 g. wątróbki drobiowej
- 3 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml. śmietanki do zup
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 liście laurowe
- 4 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Marchewki i pietruszkę obierz i zetrzyj na plasterki. Kalafior umyj i podziel na małe różyczki. Wątróbkę starannie umyj, oczyść w błon i ewentualnych resztek żółci, drobno posiekaj. Ryż opłucz i osącz.
Do bulionu dodaj marchewkę, pietruszkę, liście laurowe. Gotuj 10 minut.
Dodaj ryż, kalafiora i gotuj kolejne 20 minut. Dorzuć koncentrat i majeranek, pomieszaj.
Na koniec dodaj wątróbkę i śmietankę. Całość gotuj do czasu, aż wątróbka się zetnie, a ryż będzie miękki.
Dopraw do smaku, posyp świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂