Home Dania i dodatki Zupa z kalafiorem i wątróbką drobiową

Zupa z kalafiorem i wątróbką drobiową

autor admin
Zupa z kalafiorem i wątróbką drobiową
Print Friendly, PDF & Email

Lubię Was częstować pomysłami na dobry, pożywny i zdrowy obiad. Taka właśnie jest zupa z warzywami, ryżem i wątróbką drobiową. Warzywa gotuję w bulionie, następnie dodaję ryż i na koniec wątróbkę, która powinna pozostać lekko miękka. Zupa jest bardzo sycąca i smaczna, wielbiciele wątróbki nie poprzestaną na jednej porcji 🙂

Zupa z kalafiorem i wątróbką drobiową

 

Składniki na zupę z kalafiorem i wątróbką

  • 3 litry bulionu warzywnego lub np. na szyi indyka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego kalafiora
  • 100 g. ryżu
  • 300 g.  wątróbki drobiowej
  • 3 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml. śmietanki do zup
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Marchewki i pietruszkę obierz i zetrzyj na plasterki. Kalafior umyj i podziel na małe różyczki. Wątróbkę starannie umyj, oczyść w błon i ewentualnych resztek żółci, drobno posiekaj. Ryż opłucz i osącz.

Do bulionu dodaj marchewkę, pietruszkę, liście laurowe. Gotuj 10 minut.

Dodaj ryż, kalafiora i gotuj kolejne 20 minut. Dorzuć koncentrat i majeranek, pomieszaj.

Na koniec dodaj wątróbkę i śmietankę. Całość gotuj do czasu, aż wątróbka się zetnie, a ryż będzie miękki.

Dopraw do smaku, posyp świeżo posiekaną pietruszką. Smacznego 🙂

Powiązane posty

Zostaw komentarz