Bardzo dobra i zdrowa, wiosenna zupa z dodatkiem młodych liści i korzeni buraków. Zupa z botwinki jest bardzo lekka, można ją podać z jajkiem na twardo, koperkiem lub pietruszką.
Obowiązkowa zupa w sezonie wiosennym. Polecam każdemu 🙂
Składniki na zupę z botwinką
- pęczek botwinki z korzeniami
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 i 1/2 litra bulionu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka cukru
- pęczek koperku
- 100 g. śmietanki do zup
- płaska łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Botwinkę dokładnie umyj, buraczki obierz i pokrój na kawałki, liście i łodygi grubo posiekaj. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój na grubsze plasterki. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Do bulionu daj ziemniaki, pietruszkę i marchewkę, gotuj wszystko na małym ogniu.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, dodaj botwinkę i czosnek. Całość smaż kilka minut, mieszając od czasu, do czasu.
Botwinkę z czosnkiem dodaj do bulionu, dodaj również ocet, cukier i majeranek, pomieszaj. Całość podgrzewaj do czasu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj śmietankę i dopraw do smaku.
Podawaj z jajkiem na twardo i z koperkiem. Smacznego 🙂
3 komentarze
Botwinkowa i kalafiorowa to dwie moje ulubione zupy wiosenne 🙂
Zdecydowanie za rzadko ją przygotowuję w sezonie 🙂
właśnie takie lubię 🙂