Uniwersalna, chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem lekko słodkiego sosu miodowo – musztardowego. Zamiast kapusty pekińskiej, można oczywiście użyć drobno szatkowanej kapusty białej.
Pyszna surówka do obiadu i do kolacji. Polecam 🙂
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej
- połowa sałaty pekińskiej średniej wielkości
- mała puszka kukurydzy
- 1 mała marchewka
- 1 mała żółta papryka
- garść drobno posiekanej pietruszki lub szczypiorku
- sól do smaku
Składniki na sos musztardowo – miodowy
- 1 łyżka musztardy
- 1 pełna łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta białego pieprzu
Marchewkę, paprykę i liście sałaty, starannie umyj. Liście sałaty osusz papierowym ręcznikiem, drobno poszatkuj, daj do miseczki i delikatnie posyp solą.
Z papryki i marchewki ściągnij skórkę, obieraczką do warzyw. Paprykę pokrój na drobną kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce, na większych oczkach.
Paprykę, marchewkę, kukurydzę ( bez zalewy ) i zioła, dodaj do sałaty.
Składniki na sos musztardowo – miodowy, dokładnie połącz w małej miseczce.
Sos dodaj do surówki, wszystko bardzo dokładnie pomieszaj. Odstaw na 15 minut, do połączenia smaków.
Podawaj do obiadu i do kolacji. Smacznego 🙂
4 komentarze
lubię kapustę pekińską 🙂
Pozdrawiam Madzia 🙂
Super. Surówka pełna mocy 🙂
Bardzo lubię takie sosy do surówek!