Stare i sprawdzone przepisy, są najlepsze. Kolejnym przykładem, jest przepyszna, wilgotna babka na oleju z advocatem ( ajerkoniakiem ). Część alkoholu wyparuje podczas pieczenia ciasta, zostanie delikatny aromat likieru.
Babkę, można udekorować lukrem z ajerkoniaku i cukru pudru 🙂 Babka bardzo łatwa, niezawodna, idealna do świątecznej kawy. Serdecznie polecam 🙂
Składniki na babkę z advocatem
- 130 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 180 g cukru pudru
- szklanka oleju
- szklanka ajerkoniaku
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- masło do smarowania formy + bułka tarta
Składniki na lukier
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ajerkoniaku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jaja ucieraj z cukrem pudrem, na gęsty i puszysty krem. Stopniowo wlewaj olej, a następnie ajerkoniak.
Na koniec, dodaj mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko bardzo delikatnie pomieszaj, do połączenia składników.
Odlej około 1/5 masy, do mniejszego naczynia. Dodaj kakao, pomieszaj.
Foremkę na babki z kominkiem, natłuść masłem i posyp bułką tartą.
Jasną masę, przelej do foremki. Na jasną masę, nałóż masę ciemną. Nożem natnij masę, naokoło foremki, masa w ciemnym kolorze, spłynie na dół foremki.
Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 50 – 60 minut, do mocnego zrumienienia. Gotową babkę, ostrożnie wyciągam z foremki i zostawiam na kratce, do schłodzenia. Jeżeli robisz babkę z lukrem, utrzyj cukier puder z ajerkoniakiem i delikatnie udekoruj babkę.
Smacznego 🙂
12 komentarzy
O znam tą babkę, jest przepyszna 🙂
Najlepsza babka 🙂
Co roku robię tę samą babkę na święta, więc w tym może się skuszę…
Słusznie, my również lubimy babkę z tego przepisu 🙂
Prawda stara jak świat, i dlatego u mnie ta babka zagości na Święta Wielkanocne. Przepis bardzo prosty i wydaje się bardzo szybki. Dziękuję za wpis.
Polecam 🙂
Bardzo lubię nie skomplikowane proste przepisy, a ten taki właśnie jest. Ciekawe czy można dołożyć rodzynek ?, bo u nas wszyscy domownicy uwielbiają.
Oczywiście, można je wcześniej namoczyć w ajerkoniaku 🙂
Bardzo lubię proste i nie skomplikowane przepisy. U nas w domu często są pieczone ciasta i znikają jak woda. Ta babka pewnie też trafi do naszego notesika i będzie jednym z naszych ulubionych.
Babki z ajerkoniakiem jeszcze nie jadłam. Apetyczna 🙂
Czy w miejsce oleju mozna użyć stopionego masła?
Nie robiłam z masłem, ale sądzę, że tak. Może trochę mniej masła, niż oleju.