Home Na słodkoBabki i muffiny Babka z advocatem – najlepsza na święta

Babka z advocatem – najlepsza na święta

autor admin
Babka z advocatem - najlepsza
Print Friendly, PDF & Email

Stare i sprawdzone przepisy, są najlepsze. Kolejnym przykładem, jest przepyszna, wilgotna babka na oleju z advocatem ( ajerkoniakiem ).  Część alkoholu wyparuje podczas pieczenia ciasta, zostanie delikatny aromat likieru.

Babkę, można udekorować lukrem z ajerkoniaku i cukru pudru 🙂 Babka bardzo łatwa, niezawodna, idealna do świątecznej kawy. Serdecznie polecam 🙂

Składniki na babkę z advocatem
  • 130 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 180 g cukru pudru
  • szklanka oleju
  • szklanka ajerkoniaku
  • 2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • masło do smarowania formy + bułka tarta
Składniki na lukier
  • 3  łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ajerkoniaku

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jaja ucieraj z cukrem pudrem, na gęsty i puszysty krem. Stopniowo wlewaj olej, a następnie ajerkoniak.

Na koniec, dodaj mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko bardzo delikatnie pomieszaj, do połączenia składników.

Odlej około 1/5 masy, do mniejszego naczynia. Dodaj kakao, pomieszaj.

Foremkę na babki z kominkiem, natłuść masłem i posyp bułką tartą.

Jasną masę, przelej do foremki. Na jasną masę, nałóż masę ciemną. Nożem natnij masę, naokoło foremki, masa w ciemnym kolorze, spłynie na dół foremki.

Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 50 – 60 minut, do mocnego zrumienienia. Gotową babkę, ostrożnie wyciągam z foremki i zostawiam na kratce, do schłodzenia. Jeżeli robisz babkę z lukrem, utrzyj cukier puder z ajerkoniakiem i delikatnie udekoruj babkę.

Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

12 komentarzy

Iwona T. 12 marca 2021 - 18:40

O znam tą babkę, jest przepyszna 🙂

Odpowiedź
admin 12 marca 2021 - 20:32

Najlepsza babka 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 14 marca 2021 - 11:42

Co roku robię tę samą babkę na święta, więc w tym może się skuszę…

Odpowiedź
admin 14 marca 2021 - 13:22

Słusznie, my również lubimy babkę z tego przepisu 🙂

Odpowiedź
GoldSushi.pl 16 marca 2021 - 16:59

Prawda stara jak świat, i dlatego u mnie ta babka zagości na Święta Wielkanocne. Przepis bardzo prosty i wydaje się bardzo szybki. Dziękuję za wpis.

Odpowiedź
admin 16 marca 2021 - 23:02

Polecam 🙂

Odpowiedź
Wedliny z Dębiny 16 marca 2021 - 18:31

Bardzo lubię nie skomplikowane proste przepisy, a ten taki właśnie jest. Ciekawe czy można dołożyć rodzynek ?, bo u nas wszyscy domownicy uwielbiają.

Odpowiedź
admin 16 marca 2021 - 23:01

Oczywiście, można je wcześniej namoczyć w ajerkoniaku 🙂

Odpowiedź
4oze.pl 17 marca 2021 - 11:08

Bardzo lubię proste i nie skomplikowane przepisy. U nas w domu często są pieczone ciasta i znikają jak woda. Ta babka pewnie też trafi do naszego notesika i będzie jednym z naszych ulubionych.

Odpowiedź
wedelka 17 marca 2021 - 21:34

Babki z ajerkoniakiem jeszcze nie jadłam. Apetyczna 🙂

Odpowiedź
Iwona 28 marca 2022 - 22:48

Czy w miejsce oleju mozna użyć stopionego masła?

Odpowiedź
admin 29 marca 2022 - 20:04

Nie robiłam z masłem, ale sądzę, że tak. Może trochę mniej masła, niż oleju.

Odpowiedź

Zostaw komentarz