Pyszna przekąska dla małych i dużych łasuchów. Ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego, będą równie smaczne, jeżeli masło orzechowe, zastąpisz pastą sezamową – tahini.
Jeżeli masz ochotę, na mocno chrupiące ciastka owsiane o smaku orzechowym lub sezamowym, zachęcam do wypróbowania tego przepisu 🙂
Składniki na ciastka owsiane z masłem orzechowym
– 130 g mąki zwykłej pszennej lub razowej
– 110 g miękkiego masła
– 120 g masła orzechowego lub pasty sezamowej tahini
– 1/2 szklanki cukru
– 1 jajko
– około 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
– 1 płaska łyżeczka sody
– szczypta soli
Mąkę, sodę i sól, daj do miseczki, pomieszaj. Masło orzechowe lub tahini, dokładnie pomieszaj, żeby otrzymać pożądaną gęstość.
Miękkie masło, zmiksuj z masłem orzechowym i cukrem. Dodaj jajko, nadal chwilę ucieraj.
Suche składniki dodaj do mokrych, na koniec stopniowo dodaj płatki owsiane, pomieszaj. Płatków owsianych dodaj tyle, ile zabierze masa. Masa powinna być lekko klejąca, nie za sucha.
Z masy odrywaj małe kawałki, uformuj małe kulki. Kulki ułóż na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę, delikatnie spłaszcz dłonią. Ciastka rosną podczas pieczenia, nie powinny być ułożone zbyt blisko siebie.
Ciastka piecz około 12 minut w temp. 180 stopni. Powinny się delikatnie zrumienić.
Smacznego 🙂
Inspiracja Mała Cukierenka
5 komentarzy
Uwielbiam ciasteczka owsiane. Takich jeszcze nie robiłam. Do tego ta pasta tahini też kusząca. Spróbujemy!
Pozdrawiam Karolina 🙂
Takie ciasteczka są przepyszne 😀
Takie ciastka to się skuszę i zapraszam na blog https://mojewyroby.wordpress.com/
Na pewno skorzystam z zaproszenia 🙂 Pozdrawiam 🙂