Niskokaloryczna, expesowa zupa – krem z cukinii, kalafiora i cebuli. Delikatnego aromatu dodają zioła, czosnek i oliwa z oliwek. Można ją podać z małą ilością groszku ptysiowego, lub z grzankami. Lekko gęsta, bardzo smaczna, sezonowa zupa….mniam 🙂
Składniki na szybką zupę z cukinii / 4 porcje
– około 500 g młodej cukinii ( dwie mniejsze cukinie )
– około 500 g kalafiora ( 1/2 dużego kalafiora )
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 5 szklanek wody lub bulionu
– 2 pełne łyżki gęstej śmietany 12% lub gęstego jogurtu
– oliwa z oliwek
– 1 pełna łyżka majeranku
– sól i pieprz do smaku
– świeże zioła do podania, grzanki lub groszek ptysiowy
Cebulę pokrój w piórka, ząbki czosnku na plasterki. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, młodą cukinię pokrój w kostkę.
W mniejszym garnku, zagotuj wodę lub bulion, dodaj kalafiora. Na patelni podsmaż cebulę na złoty kolor, dorzuć cukinię i czosnek. Wszystko smaż mieszając, przez kilka minut.
Do garnka, dodaj przesmażoną cukinię z cebulą. Gotuj wszystko, około 20 minut. Śmietanę daj do małego garnuszka, dodaj kilka łyżek gorącego wywaru, intensywnie pomieszaj składniki.
Śmietanę dolej do zupy, dodaj majeranek. Całość gotuj, przez kolejne kilka minut.
Na koniec zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku wg. uznania.
Podaj jak lubisz – z grzankami, groszkiem ptysiowym, świeżo posiekanymi ziołami, z oliwą z oliwek. Smacznego 🙂
6 komentarzy
pyszna zupka
Polecam spróbować 🙂
Pyszne połączenie smakowe 🙂
Nie próbowałam jeszcze połączenia cukinii i kalafiora, przetestuję 🙂
Pyszna zupka 🙂 Przepis zdecydowanie do wypróbowania!
Zdecydowanie moje smaki 🙂 Koniecznie muszę zrobić, a jak pięknie podana 🙂