Home Dania i dodatki Sosy do sałatek i surówek – cztery propozycje

Sosy do sałatek i surówek – cztery propozycje

autor admin
sosy do sałatek i surówek
Print Friendly, PDF & Email

Mam dla Was cztery propozycje, na nasze ulubione sosy do letnich sałatek. Podstawą do dobrego sosu, jest ocet winny lub cytryna, oraz dobrej jakości oliwa z oliwek lub olej roślinny o neutralnym smaku. Sosy są niezastąpione do prostych sałatek np. z sera feta i pomidorów, jak również do surówek z białej kapusty, marchewki i do kiszonek. Sos śmietanowy, sprawdzi się w sałatkach typu mizeria, pasuje do warzyw gotowanych na parze 🙂

Sos winegret

2 łyżki octu winnego / 1/2 łyżeczki soli / szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu / 4 łyżki oleju o neutralnym smaku / łyżka świeżo posiekanych ziół (np. pietruszka, oregano, bazylia )/ drobno posiekana mała szalotka.

Do octu dodaj sól i pieprz. Mieszaj do rozpuszczenia soli, stopniowo dodaj olej, szalotkę i zioła. Mieszaj intensywnie do dokładnego połączenia.

Sosy do sałatek

Sosy do sałatek

Sos musztardowo – miodowy

1 łyżka musztardy / 1 łyżeczka octu winnego / 1 łyżeczka miodu / szczypta białego pieprzu / łyżka świeżo posiekanych, ulubionych ziół.

Wszystkie składniki, energicznie wymieszaj rózgą kuchenną.

sosy do sałatek i surówek

sosy do sałatek i surówek

Sos francuski

4-5 łyżek oliwy z oliwek ( może być olej z orzechów włoskich) / 2 łyżki soku z cytryny / 1/2 łyżeczki soli / szczypta świeżo zmielonego pieprzu / płaska łyżeczka cukru / łyżka świeżo posiekanego szczypiorku.

Do soku z cytryny dodaj sól i cukier, mieszaj do rozpuszczenia. Stopniowo dodaj oliwę z oliwek lub olej z orzechów włoskich, ubijaj rózgą do dokładnego połączenia. Na koniec dodaj szczypiorek i pieprz, połącz składniki.

Sos do sałatek i surówek

Sos śmietanowo – cytrynowy

3 – 4 łyżki soku z cytryny / 1/2 łyżeczki soli /1 płaska łyżeczka cukru / biały pieprz na koniec łyżeczki / 4-5 łyżek śmietany 12% do sosów.

Do soku z cytryny dodaj sól, cukier i pieprz. Mieszaj do czasu, kiedy sól i cukier się rozpuści. Stopniowo dodaj śmietanę. Mieszaj intensywnie rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia składników.
Ten sos można podać w osobnym naczyniu. Smacznego 🙂

Powiązane posty

2 komentarze

Pichceniomania 30 czerwca 2020 - 22:32

Musztardowo-miodowy to zdecydowanie mój ulubiony 🙂 Pyszne propozycje 🙂

Odpowiedź
napiecyku 1 lipca 2020 - 15:26

Ja również najbardziej lubię ten sos 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz