Potrawka jednogarnkowa z drobną fasolką, selerem naciowym, marchewką i cebulą. Bardzo pożywne i zdrowe danie, w stylu fasolki po bretońsku.
Syci i smakuje wyśmienicie. Polecam na obiad dla całej rodziny 🙂
Składniki na potrawkę z fasolką
– 500 g drobnej fasolki Jaś
– 2 mniejsze cebule
– 3 mniejsze marchewki
– 4 łodygi selera naciowego
– 100 g swojskiej kiełbasy
– 2 łyżki masła klarowanego
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 4 liście laurowe
– łyżeczka nasion jałowca
– łyżka majeranku
– łyżeczka tymianku
– sól i pieprz do smaku
Fasolkę namocz wieczorem. Na następny dzień, wylej wodę i ponownie nalej tyle wody, żeby nasiona pływały swobodnie. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem. W czasie gotowania dodaj liście laurowe, nasiona jałowca i dwie łyżeczki soli.
Cebulę pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój na półplasterki. Łodygi selera, pokrój na grubsze plasterki. Kiełbasę pokrój w kostkę.
Na większej patelni rozgrzej masło klarowane, dorzuć kiełbasę i cebulę. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, seler, marchewkę. Całość smaż około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec gotowania fasolki, dodaj zawartość patelni. Dodaj również majeranek i tymianek. Całość gotuj do czasu, kiedy wszystkie warzywa zmiękną. Dopraw do smaku 🙂
Smacznego 🙂
Uwagi – w trakcie gotowania, kiedy potrawa zacznie gęstnieć, można dolać gorącą wodę, żeby otrzymać odpowiednią konsystencję.
6 komentarzy
Często robię. Fajny sposób z warzywami!
Polecam spróbować 🙂
teraz chłodniej, to potrawka będzie pasować idealnie na obiad:)
To prawda, pozdrawiam Madzia 🙂
bardzo smaczna propozycja
Prosto smacznie i sycące 🙂