Czas na danie kuchni włoskiej, kremowe risotto z cukinią i papryką. Ta wersja risotto, jest jednym z najpopularniejszych sposobów, na to pyszne danie. Do risotta najlepszy będzie włoski ryż arborio, ten ryż ma wyjątkową zdolność wchłaniania płynu i uwalniania skrobi, przez co ryż staje się bardziej kleisty i kremowy. Przyda się też masło klarowane i odrobina dobrego, wytrawnego wina. Serdecznie polecam 🙂
Składniki na risotto / 2 porcje
– 150 g ryżu arborio
– kilka plasterków salami
– 1 mała cukinia
– 1 papryka ( u mnie połowa żółtej i zielonej )
– 1 cebula
– 2 małe ząbki czosnku
– 1/2 szklanki wytrawnego wina
– 2 łyżki masła klarowanego
– 800 ml. bulionu mięsnego / warzywnego lub wody
– sól i pieprz do smaku
Warzywa dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Salami pokrój na małe kawałki.
Na patelni, rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj paprykę i salami, smaż krótko mieszając. Dodaj cukinię, wszystko smaż do czasu, kiedy cukinia będzie al dente. Zawartość patelni odłóż na talerzyk.
Na tej samej patelni, ponownie rozgrzej odrobinę masła, dodaj cebulę. Cebulę chwilę podgrzewaj, dodaj ryż. Całość smaż mieszając, około 1 minutę. Dodaj wino, ponownie mieszaj do czasu, kiedy ryż wchłonie cały płyn.
Teraz partiami, dolewaj bulion lub wodę. Po każdym dodaniu, mieszaj do czasu, kiedy ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania, ryż powinien być miękki i kleisty.
Na koniec dodaj warzywa, dopraw do smaku i delikatnie pomieszaj 🙂 Smacznego 🙂
5 komentarzy
uwielbiam risotto. Pyszna wersja!
Dziękuję Madzia 🙂 Pozdrawiam 🙂
Z salami, pychota!
Pięknie, kolorowo i pysznie 🙂 Risotto z salami jeszcze nie robiłam.
Uwielbiam risotto w każdej postaci 🙂 Dziś u mnie na obiad risotto z tuńczykiem 🙂