Przepis na smaczny sernik klasyczny, pieczony bez kruchego spodu z polewą z gorzkiej czekolady, która przełamuje słodycz sernika. Po wystudzeniu sernika, warto go odłożyć na kilka godzin, w chłodne miejsce. Wszystkie składniki na sernik, powinny być w temperaturze pokojowej. O konsystencji i smaku sernika, decyduje jakość sera użytego do pieczenia.
Wyjątkowo delikatny sernik, dobry na każdą, nie tylko wyjątkową okazję 🙂
Składniki na sernik wiedeński / tortownica o śr. 26 cm.
- 1 kg. sera z wiaderka ( u mnie Włoszczowa )
- 6 dużych jajek ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1 ( niepełna szklanka cukru pudru )
- 100 g. miękkiego masła
- 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego lub 4 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Polewa – 40 g. gorzkiej czekolady, rozpuszczonej z 5 – 6 łyżkami mleka.
Wszystkie składniki na sernik, powinny być w temperaturze pokojowej.
Dno tortownicy, wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem.
Miękkie masło, żółtka i cukier ucieraj na jasny i puszysty krem.
Do masy, stopniowo dodawaj ser i mąkę ziemniaczaną, krótko połącz składniki.
Białka ubij z solą, na sztywną pianę. Pianę, dodaj do masy serowej. Dodaj również aromat migdałowy lub naturalny ekstrakt z wanilii.
Masa serowa, nie powinna być mieszana zbyt długo, tylko do połączenia składników. Mocne napowietrzenie sprawi, że sernik mocno opadnie po upieczeniu.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Na dno piecyka daj małą, metalową miseczkę do połowy wypełnioną wodą. Piecz, około 60 – 70 minut. Wierzch sernika, powinien się mocno przyrumienić. Gotowy sernik, zostaw w lekko uchylonym piekarniku do lekkiego wystudzenia.
Gotowy sernik, delikatnie udekoruj rozpuszczoną czekoladą.
Wystudzony sernik, przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego 🙂
13 komentarzy
taki pyszny serniczek z chęcią bym zjadła
Dziękuję Iza 🙂
mój ukochany sernik!
Pozdrawiam Madzia 🙂
Pycha serniczek, nie często je robię bo mąż za nimi nie przepada 🙂
Mój mąż, też jest fanem serników 🙂
I takie klasyczne są najsmaczniejsze!
Pozdrawiam serdecznie.
Również pozdrawiam 🙂
Pysznosci 🙂
Mniami, chociaż lubię też z ciastem kruchym i brzoskwiniami 🙂
Też dobre <3
To chyba najlepszy sernik jaki jadłam, zawsze pysznie smakuje. Znakomity
Prawda 🙂 Jeden z najlepszych serników 🙂