Pomysł na smaczny obiad, który przygotujesz zaledwie w trzydzieści minut. To idealne połączenie delikatnego mięsa ryby, z wyrazistym smakiem pasty curry. Polecam na smaczny i zdrowy obiad, w orientalnym klimacie 🙂
Składniki na rybę w sosie curry
- 2 małe filety białej ryby ( miruna, dorsz, mintaj )
- 2 małe cebulki pokrojone w kostkę
- 1 pełna łyżeczka, żółtej pasty curry ( jeżeli nie masz pasty, rozgnieć 2 ząbki czosnku / kawałeczek imbiru / kilka nasion kolendry z odrobiną chili / łyżeczką kurkumy. Wszystko wymieszaj z małą ilością oleju )
- 250 ml. naturalnego mleczka kokosowego
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- olej lub masło klarowane do smażenia
Filety umyj i osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój na większe kawałki. Posyp solą i pieprzem, delikatnie posyp mąką.
Na rozgrzanym tłuszczu, podsmaż cebulkę na rumiano. Cebulkę przesuń na boki patelni. Filety usmaż na rumiano, na tej samej patelni. Gotowe filety, przełóż na talerzyk.
Na patelnię daj pastę curry. Podgrzewając, pomieszaj pastę z cebulką. Dodaj mleczko kokosowe. Wszystko podgrzewaj mieszając, do czasu, kiedy sos delikatnie się zredukuje.
Dodaj rybę, chwilę wszystko podgrzewaj. Rybę curry, podawaj z ryżem….mniam 🙂 Smacznego 🙂
8 komentarzy
taka ryba musi być przepyszna!
Jest dobra, warto spróbować 🙂
Chyba jutro skusimy się na taką rybkę 🙂
Polecam 🙂
Skoro kurczak z curry jest pyszny, to i delikatna rybka na pewno też 🙂
Idealny obiad Małgosiu:) pozdrawiam 🙂
Zdecydowanie moje smaki 🙂 Robiłam kiedyś łososia w sosie curry, był pyszny 🙂
ooo to wygląda super 😉