Bardzo dobra surówka z kiszonej kapusty, z nutą słodkiej marchewki. Kapusta kiszona ma dużo witaminy C, wzmacnia odporność i działa jak naturalny probiotyk. Najwięcej wartości odżywczych, zachowamy spożywając kapustę kiszoną w postaci surówki.
Zima, to najlepszy czas na surówki z kiszonek. Ta jest pyszna, bardzo polecam do obiadu 🙂
Składniki na surówkę z kiszonej kapusty
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 cebulka czerwona
- 1 łyżeczka miodu
- spora szczypta pieprzu
- łyżka świeżo posiekanej pietruszki
- olej
Z kapusty, wyciśnij nadmiar wody i drobno posiekaj.
Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach.
Cebulkę pokrój na małą kostkę.
Na patelni, podgrzej niewielką ilość masła klarowanego lub oleju, dodaj miód. Składniki pomieszaj drewnianą łyżką. Dodaj marchewkę. Marchewkę chwilę smaż mieszając, do czasu, kiedy cała pokryje się glazurą.
Do kapusty, dodaj karmelizowaną marchewkę i cebulkę. Wszystko pomieszaj.
Całość delikatnie posyp zieloną pietruszką, pieprzem i polej oliwą. Smacznego 🙂
6 komentarzy
samo zdrowie o tej porze roku:)
To prawda, kiszonki zimą górą 🙂
Ty masz zawsze fajne i smaczne pomysły:)
Dziękuję 🙂
Śmieszne są te twoje przecinki w złych miejscach :D. Większość postawiłaś źle. Żenada.
A dokładnie w których miejscach postawiłam źle ? Skoro tak cię razi moja interpunkcja, w sieci jest jeszcze 6000 tyś. innych blogów kulinarnych.