Chyba, a nawet na pewno się powtarzam, ale ta dyniowa rolada, to jeden z najsmaczniejszych deserów na blogu 😀 Pomysł wpadł mi do głowy, kiedy maja znajoma – fanka ze Stanów, przesłała mi zdjęcie tego wypieku. W okolicy gdzie mieszka, w wielu domach, jesienno – zimowe wieczory pachną dynią i cynamonem. Przepis na dyniową roladę, jest również popularny na polskich blogach kulinarnych.
W Stanach, mus z pieczonej dyni, można kupić w puszkach. Ja piekę sama dynię pokrojoną na plasterki ( razem ze skórką ). Trwa to około 20 minut, miąższ po upieczeniu, bardzo łatwo odchodzi od skórki.
Nieco zmodyfikowałam przepis od Asi, co nie zmienia faktu, że rolada jest bardzo dobra i wbrew pozorom, nie taka trudna do zrobienia 🙂
Składniki na roladę dyniową
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 3 pełne łyżki musu z pieczonej dyni ( około 1/2 szklanki )
- 3 duże jajka w temp. pokojowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść grubo posiekanych orzechów włoskich
Masa z mascarpone
- 250 g. serka mascarpone
- 200 ml. mocno schodzonej śmietany 30%
- 2 – 3 łyżki cukru pudru
Oraz – czysta, kuchenna ściereczka bawełniana
Jajka ubij z cukrem, na najniższych obrotach, na mocno gęsty i puszysty krem. Dodaj mąkę, przesianą z proszkiem, sodą i cynamonem, oraz mus z dyni.
Wszystko delikatnie pomieszaj, tylko do połączenia składników. Piekarnik podgrzej do 170 stopni.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż na papier, tworząc prostokąt. Ciasto piecz około 10 – 13 minut. Ja piekłam 9 minut. Ciasto nie powinno za mocno się wysuszyć na brzegach, ponieważ podczas zwijania, będzie pękać.
Na stole rozłóż ściereczkę, Szybkim ruchem, przełóż ciasto na ściereczkę, papierem do góry. Ostrożnie ściągnij papier, a ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku, razem ze ściereczką. Odłóż do przestudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem na puszysty krem. Dodaj serek mascarpone. Składniki mieszaj krótko, tylko do połączenia.
Rozłóż schodzoną roladę, usuń ściereczkę i równomiernie na całej powierzchni, rozsmaruj krem. Krem posyp orzechami i ponownie zwiń roladę. Wierzch rolady można delikatnie ozdobić rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem. Roladę trzymaj w lodówce 🙂 Smacznego 🙂
5 komentarzy
cudowne ciacho:)
Piękna ta rolada, a do tego bardzo oryginalna w smaku 🙂
Już na sam widok nabrałam na nią ochoty 🙂
Rolada smakowicie wygląda, chętnie wypróbuję przepis 🙂
Polecam 🙂