Home Na s艂odkoCiasta z biszkoptem Rolada dyniowa z mascarpone

Rolada dyniowa z mascarpone

autor admin
Rolada dyniowa z mascarpone
Print Friendly, PDF & Email

Chyba, a nawet na pewno si臋 powtarzam, ale ta dyniowa rolada, to jeden z najsmaczniejszych deser贸w na blogu 馃榾 Pomys艂 wpad艂 mi do g艂owy, kiedy maja znajoma – fanka ze Stan贸w, przes艂a艂a mi zdj臋cie tego wypieku. W okolicy gdzie mieszka, w wielu domach, jesienno – zimowe wieczory pachn膮 dyni膮 i cynamonem. Przepis na dyniow膮 rolad臋, jest r贸wnie偶 popularny na polskich blogach kulinarnych.

W Stanach, mus z pieczonej dyni, mo偶na kupi膰 w puszkach. Ja piek臋 sama dyni臋 pokrojon膮 na plasterki ( razem ze sk贸rk膮 ). Trwa to oko艂o 20 minut, mi膮偶sz po upieczeniu, bardzo 艂atwo odchodzi od sk贸rki.

Nieco zmodyfikowa艂am przepis od Asi, co nie zmienia faktu, 偶e rolada jest bardzo dobra i wbrew pozorom, nie taka trudna do zrobienia 馃檪

Sk艂adniki na rolad臋 dyniow膮

  • 3/4 szkl. m膮ki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 pe艂ne 艂y偶ki musu z pieczonej dyni ( oko艂o 1/2 szklanki )
  • 3 du偶e jajka w temp. pokojowej
  • 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  • 1/2 艂y偶eczki sody
  • 1 艂y偶eczka cynamonu
  • gar艣膰 grubo posiekanych orzech贸w w艂oskich

Masa z mascarpone

  • 250 g. serka mascarpone
  • 200 ml. mocno schodzonej 艣mietany 30%
  • 2 – 3 艂y偶ki cukru pudru

Oraz – czysta, kuchenna 艣ciereczka bawe艂niana

Jajka ubij z cukrem, na najni偶szych obrotach, na mocno g臋sty i puszysty krem. Dodaj m膮k臋, przesian膮 z proszkiem, sod膮 i cynamonem, oraz mus z dyni.

Wszystko delikatnie pomieszaj, tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Piekarnik podgrzej do 170 stopni.

Du偶膮 blaszk臋 z wyposa偶enia piekarnika, wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Ciasto prze艂贸偶 na papier, tworz膮c prostok膮t. Ciasto piecz oko艂o 10 – 13 minut. Ja piek艂am 9 minut. Ciasto nie powinno za mocno si臋 wysuszy膰 na brzegach, poniewa偶 podczas zwijania, b臋dzie p臋ka膰.

Na stole roz艂贸偶 艣ciereczk臋, Szybkim ruchem, prze艂贸偶 ciasto na 艣ciereczk臋, papierem do g贸ry. Ostro偶nie 艣ci膮gnij papier, a ciasto zwi艅 wzd艂u偶 d艂u偶szego boku, razem ze 艣ciereczk膮. Od艂贸偶 do przestudzenia.

Sch艂odzon膮 艣mietan臋 ubij z cukrem na puszysty krem. Dodaj serek mascarpone. Sk艂adniki mieszaj kr贸tko, tylko do po艂膮czenia.

Roz艂贸偶 schodzon膮 rolad臋, usu艅 艣ciereczk臋 i r贸wnomiernie na ca艂ej powierzchni, rozsmaruj krem. Krem posyp orzechami i ponownie zwi艅 rolad臋. Wierzch rolady mo偶na delikatnie ozdobi膰 rozpuszczon膮 czekolad膮 lub cukrem pudrem. Rolad臋 trzymaj w lod贸wce 馃檪 Smacznego 馃檪

Powi膮zane posty

5 komentarzy

Magdalena 23 listopada 2019 - 07:38

cudowne ciacho:)

Odpowied藕
Magdalena 23 listopada 2019 - 23:19

Pi臋kna ta rolada, a do tego bardzo oryginalna w smaku 馃檪

Odpowied藕
Kr贸lowa Karo 24 listopada 2019 - 15:23

Ju偶 na sam widok nabra艂am na ni膮 ochoty 馃檪

Odpowied藕
Kuchcik 24 listopada 2019 - 19:00

Rolada smakowicie wygl膮da, ch臋tnie wypr贸buj臋 przepis 馃檪

Odpowied藕
napiecyku 24 listopada 2019 - 19:22

Polecam 馃檪

Odpowied藕

Zostaw komentarz