Znany i lubiany włoski sos, na bazie słodkiej śmietanki, żółtek i parmezanu. Osobiście bardzo go lubię z grzybami leśnymi, lub z pieczarkami. Zamiast makaronu spaghetti, użyłam tagliatelle.
Propozycja na szybki i smaczny obiad, na koniec grzybowego sezonu 🙂
Składniki na sos carbonara / 2 porcje
- 150 g makaronu tagliatelle
- 150 – 200 ml. śmietanki kremówki
- 5 dużych borowików lub innych grzybów
- kilka plasterków chudego boczku pokrojonego w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- mała cebulka pokrojona w kostkę
- łyżka drobno startego parmezanu
- 2 żółtka
- łyżka masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
Postaw wodę na makaron.
Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj boczek, cebulkę i czosnek. Kiedy boczek lekko się przyrumieni, dodaj grzyby pokrojone w małą kostkę. Smaż mieszając, do czasu, kiedy grzyby lekko zmiękną.
Na garnku z gotującym się makaronem, postaw metalową miseczkę. Do miseczki wbij żółtka, dodaj śmietankę. Żółtka i śmietankę ubijaj na ciepło do czasu, kiedy składniki dokładnie się połączą, a sos lekko zgęstnieje.
Pod koniec ubijania do sosu, dodaj łyżkę drobno startego parmezanu. Gotowy sos, dodaj do grzybów, pomieszaj i dopraw do smaku.
Gorący sos, podaj z makaronem. Smacznego 🙂
6 komentarzy
smakowita odmiana:)
Uwielbiam takie dania.
Mniam, ale to apetycznie wygląda 🙂
Uwielbiam carbonare. Z grzybami musi być naprawdę pyszna!
Grzyby bardzo pasują, do tego sosu 🙂
super, idealny pomysł na obiad 🙂