Home Na słodkoBabki i muffiny Tartaletki razowe z mascarpone

Tartaletki razowe z mascarpone

autor admin
Kruche tartaletki z mascarpone
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo wdzięczne tartaletki z masą mascarpone i z letnimi owocami. Ciasto kruche, zrobiłam z przewagą mąki razowej. Masa z serka mascarpone, klasyczna, bardzo prosta, do zrobienia w kilka minut. Zrobiłam 10 tartaletek w foremkach o średnicy 9 cm, ale można upiec również tartę.

Tartaletki, możesz upiec dzień, czy nawet dwa dni wcześniej. Krem przygotuj na jedną, góra dwie godziny, przed podaniem 🙂 Bardzo polecam, ten letni deser, na każdą okazję 🙂

Składniki na kruche tartaletki

  • 170 g mąki pszennej razowej
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g schłodzonego masła
  • 2 żółtka

Masa macarpone

  • 200 g mascarpone
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki ( mocno schłodzonej )
  • 1 łyżka cukru pudru
  • owoce ( borówki, poziomki, truskawki i brzoskwinie w kawałkach )

Wszystkie składniki na ciasto kruche, daj do miseczki i połącz na jednolitą, elastyczną masę. Jeżeli masa będzie się kleić, możesz dosypać trochę mąki.

Foremki wysmaruj cienką warstwą masła. Odrywaj małe kawałki ciasta i dokładnie wylep foremki. Spody tartaletek nakłuj widelcem.

Tartaletki daj do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 15 – 18 minut, do zrumienienia.

Mocno schłodzoną kremówkę, ubij na gęsty krem z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone, mieszaj na małych obrotach, tylko do połączenia składników.

Wystudzone babeczki, napełnij kremem, na wierzch wyłóż letnie owoce.

Do czasu podania, trzymaj w lodówce 🙂

Smacznego 🙂

Powiązane posty

5 komentarzy

Patrycja Reszko 19 lipca 2019 - 17:15

Cudowne babeczki

Odpowiedź
Magdalena 19 lipca 2019 - 20:10

ale przepyszne!

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 21 lipca 2019 - 11:22

Wyśmienite muszą być ❤ Prezentują się cudownie

Odpowiedź
Aga 22 lipca 2019 - 14:45

Świetny przepis to coś, co bardzo chce się zjeść i to zaraz. hehe Zdjęcia również bardzo piękne, bardzo zachęcające. 🙂 Pozdrawiam.

Odpowiedź
napiecyku 22 lipca 2019 - 17:30

Dziękuję 🙂 Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz