Bardzo wdzięczne tartaletki z masą mascarpone i z letnimi owocami. Ciasto kruche, zrobiłam z przewagą mąki razowej. Masa z serka mascarpone, klasyczna, bardzo prosta, do zrobienia w kilka minut. Zrobiłam 10 tartaletek w foremkach o średnicy 9 cm, ale można upiec również tartę.
Tartaletki, możesz upiec dzień, czy nawet dwa dni wcześniej. Krem przygotuj na jedną, góra dwie godziny, przed podaniem 🙂 Bardzo polecam, ten letni deser, na każdą okazję 🙂
Składniki na kruche tartaletki
- 170 g mąki pszennej razowej
- 130 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 200 g schłodzonego masła
- 2 żółtka
Masa macarpone
- 200 g mascarpone
- 1/2 szkl. śmietany kremówki ( mocno schłodzonej )
- 1 łyżka cukru pudru
- owoce ( borówki, poziomki, truskawki i brzoskwinie w kawałkach )
Wszystkie składniki na ciasto kruche, daj do miseczki i połącz na jednolitą, elastyczną masę. Jeżeli masa będzie się kleić, możesz dosypać trochę mąki.
Foremki wysmaruj cienką warstwą masła. Odrywaj małe kawałki ciasta i dokładnie wylep foremki. Spody tartaletek nakłuj widelcem.
Tartaletki daj do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 15 – 18 minut, do zrumienienia.
Mocno schłodzoną kremówkę, ubij na gęsty krem z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone, mieszaj na małych obrotach, tylko do połączenia składników.
Wystudzone babeczki, napełnij kremem, na wierzch wyłóż letnie owoce.
Do czasu podania, trzymaj w lodówce 🙂
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Cudowne babeczki
ale przepyszne!
Wyśmienite muszą być ❤ Prezentują się cudownie
Świetny przepis to coś, co bardzo chce się zjeść i to zaraz. hehe Zdjęcia również bardzo piękne, bardzo zachęcające. 🙂 Pozdrawiam.
Dziękuję 🙂 Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂