Home Dania i dodatki Zupa serowo – cebulowa

Zupa serowo – cebulowa

autor admin
Zupa serowo - cebulowa
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo pożywna, a jednocześnie delikatna zupa w stylu francuskim z młodą cebulą i serem. Cebula, przed gotowaniem jest smażona na delikatnie złoty kolor, dzięki temu zupa wyróżnia się ciekawym, bardzo przyjemnym smakiem.

Jeżeli zupa, ma być podana na sposób francuski, to koniecznie ze zrumienionymi grzankami z bagietki, z dodatkową porcją startego sera 🙂

Składniki na zupę serowo – cebulową / 4 porcje

  • 5 młodych cebul ( mogą być białe ) pokrojone w piórka
  • 2 ząbki czosnku posiekane na kawałki
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka majeranku
  • 100 g sera topionego np. ementaler
  • kilka kromek z bagietki + 1 łyżeczka startego sera żółtego na każdą kromkę
  • świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
  • 2 pełne łyżki masła klarowanego

Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem, rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę i czosnek. Cebulę smaż mieszając, do czasu, kiedy odparuje wodę i delikatnie się przyrumieni.

Dodaj ziemniaki i dolej jeden litr wody. Gotuj wszystko, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj sok z cytryny, cukier i majeranek, wszystko pomieszaj.

Na koniec dodaj serek topiony, gotuj wszytko chwilę mieszając. Dopraw zupę do smaku i zmiksuj na gładki krem.

Kromki z bagietki, możesz podpiec w piekarniku lub opiekaczu, do lekkiego zrumienienia. Pod koniec, na gorących kromkach, rozłóż porcję sera żółtego.

Zupę podawaj na ciepło z gorącymi kromkami bagietki. Smacznego 🙂

Powiązane posty

9 komentarzy

Magdalena 10 lipca 2019 - 20:01

mniam, pyszności!

Odpowiedź
Magda 11 lipca 2019 - 16:39

Ależ apetyczna ta zupa, z grzankami to prawdziwa uczta 🙂

Odpowiedź
Iwona 13 lipca 2019 - 22:38

Prezentuje się pysznie 🙂 niestety nie dal mojego brzuszka taka zupka :/

Odpowiedź
napiecyku 14 lipca 2019 - 14:39

Zupa jest pyszna, ale niestety nie należy do lekkich 🙂

Odpowiedź
kasia 15 lipca 2019 - 13:38

Pyszna. Ja nie miksowalam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 16 lipca 2019 - 13:09

Dziękuję za komentarz 🙂 Pozdrowienia 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 15 lipca 2019 - 11:44

Świetna zupa na chłodniejszy dzień. Dla mnie bez bagietki i może to nie to samo ale sama zupa musi obłędnie smakować 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 17 lipca 2019 - 09:14

Coś czuję, że mi zasmakuje ta zupka 🙂

Odpowiedź
Mońki 2 czerwca 2020 - 20:26

Ja uwielbiam zupę serową i mogłabym ją jeść codziennie 🙂 moje dzieci też bardzo ją lubią więc często ją gotuję. Podaję ją z bagietką lub z grzankami. Wersji serowo-cebulowej próbowałam kiedyś w restauracji i również bardzo mi smakowała. Nie próbowałam jej jeszcze przyrządzić, ale skoro trafiłam na przepis, to na pewno skorzystam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz