Bardzo pożywna, a jednocześnie delikatna zupa w stylu francuskim z młodą cebulą i serem. Cebula, przed gotowaniem jest smażona na delikatnie złoty kolor, dzięki temu zupa wyróżnia się ciekawym, bardzo przyjemnym smakiem.
Jeżeli zupa, ma być podana na sposób francuski, to koniecznie ze zrumienionymi grzankami z bagietki, z dodatkową porcją startego sera 🙂
Składniki na zupę serowo – cebulową / 4 porcje
- 5 młodych cebul ( mogą być białe ) pokrojone w piórka
- 2 ząbki czosnku posiekane na kawałki
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka majeranku
- 100 g sera topionego np. ementaler
- kilka kromek z bagietki + 1 łyżeczka startego sera żółtego na każdą kromkę
- świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
- 2 pełne łyżki masła klarowanego
Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem, rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę i czosnek. Cebulę smaż mieszając, do czasu, kiedy odparuje wodę i delikatnie się przyrumieni.
Dodaj ziemniaki i dolej jeden litr wody. Gotuj wszystko, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj sok z cytryny, cukier i majeranek, wszystko pomieszaj.
Na koniec dodaj serek topiony, gotuj wszytko chwilę mieszając. Dopraw zupę do smaku i zmiksuj na gładki krem.
Kromki z bagietki, możesz podpiec w piekarniku lub opiekaczu, do lekkiego zrumienienia. Pod koniec, na gorących kromkach, rozłóż porcję sera żółtego.
Zupę podawaj na ciepło z gorącymi kromkami bagietki. Smacznego 🙂
9 komentarzy
mniam, pyszności!
Ależ apetyczna ta zupa, z grzankami to prawdziwa uczta 🙂
Prezentuje się pysznie 🙂 niestety nie dal mojego brzuszka taka zupka :/
Zupa jest pyszna, ale niestety nie należy do lekkich 🙂
Pyszna. Ja nie miksowalam 🙂
Dziękuję za komentarz 🙂 Pozdrowienia 🙂
Świetna zupa na chłodniejszy dzień. Dla mnie bez bagietki i może to nie to samo ale sama zupa musi obłędnie smakować 🙂
Coś czuję, że mi zasmakuje ta zupka 🙂
Ja uwielbiam zupę serową i mogłabym ją jeść codziennie 🙂 moje dzieci też bardzo ją lubią więc często ją gotuję. Podaję ją z bagietką lub z grzankami. Wersji serowo-cebulowej próbowałam kiedyś w restauracji i również bardzo mi smakowała. Nie próbowałam jej jeszcze przyrządzić, ale skoro trafiłam na przepis, to na pewno skorzystam 🙂