Pyszny bigos z młodej kapusty, w nieco odchudzonej wersji z suszonymi grzybami i octem winnym. Taki jednogarnkowy bigos, możesz przygotować z większej ilości kapusty. Jak każdy bigos, ten również, na następny dzień, będzie smakował jeszcze lepiej, kiedy smaki dokładnie się połączą.
Bigos, będzie smakował z odrobiną młodych ziemniaków, czy z kromką razowego chleba 🙂
Składniki na bigos z młodej kapusty
- 1/2 większej główki młodej kapusty
- 2 małe filety kurczaka
- mały kawałek chudszej, swojskiej kiełbasy ( można pominąć )
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 większa cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- garść suszonych grzybów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 pełna łyżka masła klarowanego
- przyprawy – 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki kminku, 1 łyżeczka nasion jałowca, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki tymianku, sól do smaku.
Kapustę drobno poszatkuj. Filety, kiełbasę i cebulę, pokrój w drobną kostkę. Marchewkę i pietruszkę, obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek drobno posiekaj. Grzyby zanurz w wodzie, do namoczenia.
Kapustę zalej wodą ( powinna być przykryta wodą ), dodaj sól ( 2 płaskie łyżeczki ) i gotuj na małym ogniu, około 10 minut od zagotowania.
Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj kurczaka i kiełbasę. Smaż, a następnie duś wszystko mieszając, około 20 minut. Dodaj koncentrat, czosnek, marchewkę i pietruszkę, oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie pomieszaj i duś kolejne 5 minut pod przykryciem.
Namoczone grzyby, odciśnij z wody i drobno pokrój.
Zawartość patelni, daj do kapusty. Dodaj ocet winny i grzyby, ponownie pomieszaj składniki i gotuj bigos na bardzo małym ogniu, około 30 – 40 minut. Na koniec, w razie potrzeby dopraw do smaku.
Na talerzu, posyp świeżo posiekaną pietruszką lub dymką. Smacznego 🙂
3 komentarze
Dawno nie jadłam bigosu 😉
Bardzo lubię młodą kapustę, trzeba się cieszyć nią póki jest. Świetny przepis, do wykorzystania na już 🙂
Zgadza się, trzeba wykorzystać to warzywo na różne sposoby 🙂