Puszysta rolada biszkoptowa z delikatnym kremem z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Zrobienie rolady czekoladowej nie jest czasochłonne, ale musisz przestrzegać kilku prostych zasad, dzięki którym ciasto biszkoptowe nie popęka w czasie zwijania.
Rolada, to ciekawa propozycja na atrakcyjny weekendowy deser, dla przyjaciół i dla całej rodziny 🙂
Składniki na biszkopt
- 50 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 60 g. cukru
- 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1 pełna łyżeczka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto, powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubij z solą na puszystą pianę. Dodaj cukier i nadal ubijaj. Kolejno dodawaj żółtka i ubijaj do czasu, aż piana stanie się gęsta i lśniąca.
Dodaj przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie, rozłóż na papierze. Wyrównaj powierzchnię.
Ciasto piecz na środkowej półce piekarnika, około 10 minut w temp. 170 stopni. Nie przedłużaj czasu pieczenia. Ciasto nie może, za bardzo się wysuszyć.
Teraz działaj dość szybko i sprawnie. Jeżeli ciasto ostygnie na blaszce, stwardnieje i w czasie zawijania w roladę, może się połamać 🙁
Rozłóż na stole czystą, bawełnianą ściereczkę. Połóż ciasto na ściereczce, papierem do góry. Teraz ostrożnie usuń papier. Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego brzegu, razem ze ściereczką w roladę. Tak zwiniętą roladę, odstaw do przestudzenia, na czas robienia masy.
Składniki na masę
- 250 g serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek mleka lub słodkiej śmietanki
- 1 plaska łyżka cukru pudru ( opcjonalnie )
Czekoladę rozpuść w małym naczyniu, na bardzo małym ogniu z dodatkiem mleka lub słodkiej śmietanki ( 3 łyżki ). Odstaw do przestudzenia. Odłóż łyżkę czekoladowej masy do dekoracji.
Przestudzoną czekoladę dokładnie połącz z mascarpone. Jeżeli czekolada ma duży procent kakao i jest mało słodka, można dodać cukier puder.
Ostrożne rozwiń biszkoptową roladę, posmaruj równomiernie masą i ponownie zwiń.
Do reszty masy czekoladowej, ponownie dodaj 3 łyżki śmietanki, składniki dokładnie połącz. Rolady delikatnie udekoruj czekoladą i daj do lodówki, do schłodzenia. Smacznego 🙂
27 komentarzy
Jak ona przepysznie wygląda, aż ślinka cieknie 😀
W takim razie, zapraszam na kawę 🙂
wygląda przepysznie:)
A co sie robi z zoltkami? Sa zbedne?
Oczywiście trzeba dodać do piany. Już poprawiłam, tak jest, kiedy człowiek się spieszy. Dzięki wielkie 😀
❤ Super, dzieki! Jutro sie za nia biore 😉
Cieszę się 🙂 Mam nadzieję, że przypadnie do gustu <3
Mmm uwielbiam mascarpone 🙂 Coś dla mnie 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
jak ja kocham rolady:)
przepysznie wygląda i zapewne też tak smakuje:)
Małgosiu rolada prezentuje się wspaniale 🙂 chętnie bym kawałeczek spróbowała do kawki:)
Rolada wygląda fantastycznie, gratulacje 🙂
Wygląda rewelacyjnie 🙂 Moje smaki.
Przepyszna czekoladowa dekadencja 🙂
Moja rodzinka bardzo lubi rolady a Twoja wyglada genialnie 😉
cudownie wygląda
Jejku wygląda obłędnie 🙂
Wspaniale wygląda! <3
Dawno nie piekłam rolady https://mojewyroby.wordpress.com/
Bardzo lubię kremy z serka mascarpone. Smakowita rolada 🙂
Ale obłędna rolada 🙂 Pyszności!
Cudownie wygląda ta rolada 🙂 Mniam 🙂
desery i ciasta z mascarpone są świetne
Wygląda na skomplikowany wypiek, ale jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. U gości efekt WOW. U mnie jeszcze krem testowany w opcji biała czekolada i liofilizowane truskawki
Cieszę się, że rolada smakowała 🙂 Opcja z białą czekoladą i truskawkami bardzo ciekawa 🙂
Wspaniale wygląda!
U piekła w zeszły weekend. Dzisiaj drugi raz
Wszystkim smakowało , a do tego szybko się robi
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂