Home Dania i dodatki Bigos z dyni i warzyw korzennych

Bigos z dyni i warzyw korzennych

autor admin
Bigos z dyni i warzyw korzennych
Print Friendly, PDF & Email

Uniwersalna potrawka z dyni i warzyw korzennych, takich jak cebula, pietruszka i marchewka. Dodatkowo w bigosie, pojawia się swojska kiełbasa i suszone grzyby. Ten bigos jest bezproblemowy w przygotowaniu i każdemu przypadnie do smaku. Jeżeli doprawisz go curry i ostrą papryczką – bigos zyska smak orientalny. Jeżeli dodasz owoce jałowca, lubczyk, majeranek – otrzymasz potrawę, zbliżoną do smaku tradycyjnego bigosu.  Przygotuj go na obiad lub na obiadokolację. Podaj z kaszą lub z razową bagietką 🙂

Składniki / 3 porcje

  • 350 g. startej na dużych oczkach dyni piżmowej
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • 4 pomidory bez skórki (u mnie –> z tego przepisu )
  • garść suszonych grzybów
  • 100 g swojskiej kiełbasy
  •  80 g swojskiego boczku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczka kminku
  • 4 ziarna nasion jałowca
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na 30 minut.

Na dużej patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, dodaję cebulę i drobno pokrojony boczek. Całość smażę mieszając. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaję drobno pokrojoną kiełbasę. marchewkę i pietruszkę. Wszystko ponownie smażę mieszając bez przykrycia około 5 minut.

Dodaję pokrojone pomidory, liście laurowe, rozgniecione nasiona jałowca, kminek i lubczyk. Całość mieszam i duszę pod przykryciem około 20 minut. Opcjonalnie, można dodać 1/2 szkl. wody.

Dodaję osączone, drobno pokrojone grzyby i startą dynię. Wszystko dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem kolejne 15 minut. Do czasu, kiedy dynia będzie miękka.

Gotowy bigos doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z razowym pieczywem. Smacznego 🙂

Miąższ dyni, którego nie wykorzystasz, pokrój w kostkę, schowaj do woreczka strunowego i daj do zamrażarki. Więcej o dyni i sposobach na dynię przeczytasz tutaj ===> Jak zrobić mus z dyni

Powiązane posty

12 komentarzy

Angelika Konkol 6 listopada 2018 - 18:25

Zapowiada się pysznie 🙂 jakoś tak zawsze zapominam o dyni… muszę to zmienić 😀

Odpowiedź
napiecyku 6 listopada 2018 - 19:00

Bardzo polecam dynię, do różnych potraw, takich jak bigos, grochówka, zupa warzywna, leczo itd. 🙂

Odpowiedź
Anetta 6 listopada 2018 - 18:31

Wszelkie wariacje na temat bigosu kupuję w ciemno :). A tutaj jeszcze dynia się pojawia – zdecydowanie do wypróbowania na jesienne kolacje.

Odpowiedź
napiecyku 6 listopada 2018 - 19:01

Dziękuję i polecam 🙂

Odpowiedź
Magdalena 6 listopada 2018 - 19:52

nie lubię kapusty, więc bigosik dla mnie:)

Odpowiedź
Natalia 7 listopada 2018 - 11:58

Chętnie zrobię, ale wersje z tofu wędzonym zamiast mięsa 🙂 Pysznie wygląda!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Ania 7 listopada 2018 - 12:46

Taki bigos zjadłabym z wielką przyjemnością 🙂

Odpowiedź
Magda 8 listopada 2018 - 09:15

Pyszny bigos, bardzo lubię dodatek dyni do takich dań 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 8 listopada 2018 - 13:55

No teraz to mnie zaciekawiłaś. To jakby coś pomiędzy bigosem a leczo? Muszę spróbować!

Odpowiedź
napiecyku 8 listopada 2018 - 18:17

Tak, dokładnie coś między leczo, a bigos 😀

Odpowiedź
Iwona 8 listopada 2018 - 19:26

Jakoś do dyni na słono nie mogę się przekonać, na słodko tak, ale może kiedyś się to zmieni 🙂

Odpowiedź
Ervisha 16 listopada 2018 - 09:37

Nigdy nie jadłam i chętnie bym spróbowała 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz