Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Tort chałwowy

Tort chałwowy

autor admin
Tort chałwowy
Print Friendly, PDF & Email

Tort z masą chałwową, konfiturą z czarnej porzeczki i z czekoladowym biszkoptem.  Wszyscy fani chałwowych smaków, będą  zachwyceni. Konfitura z czarnej porzeczki, przełamuje smak słodkiej masy chałwowej. Biszkopt nasączyłam mocną herbatą z dodatkiem rumu, dzięki temu biszkopt jest wilgotny i puszysty. Przed podaniem, tort należy schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na następny dzień. Biszkopt piekłam na mniejszej tortownicy o średnicy 21 cm.  Jest bardzo sycący, idealny na małe, rodzinne uroczystości 🙂

 

Składniki na biszkopt
  •  5 jajek ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 3/4 szkl. cukru

Białka ubijam na najniższych obrotach na gęstą pianę. Stopniowo dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy cukier się rozpuści. Następnie kolejno dodaję żółtka, całość ponownie mieszam.

Na koniec dodaję przesiane mąki z kakao. Wszystko mieszam mikserem na małych obrotach, tylko do połączenia składników.

Dno tortownicy o średnicy 21 cm, wykładam papierem do pieczenia.  Masę przelewam do tortownicy i wyrównuję powierzchnię. Piekę około 30 minut, w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.

Gotowy biszkopt studzę i dzielę nożem na trzy równe krążki.

Składniki na masę
  • 200 g masła
  • 400 g chałwy waniliowej

Masło rozcieram z pokruszoną chałwą na gładki krem.

Składniki na nasączenie
  • 3/4 szklanki mocnej herbaty
  • 5 łyżek rumu
Dodatkowo
  • 3 – 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki
  • garść sparzonych, obranych ze skórki i grubo posiekanych migdałów

Herbatę mieszam z rumem i dokładnie nasączam krążki biszkoptu z jednej strony.

Pierwszy krążek biszkoptu smaruję konfiturą, następnie masą chałwową. Drugi krążek smaruję tylko masą i przykrywam trzecim krążkiem. Ostatni krążek również smaruję masą i posypuję posiekanymi migdałami.

Gotowy tort schładzam w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc 🙂 Smacznego 🙂

Powiązane posty

9 komentarzy

Magdalena 3 listopada 2018 - 19:51

wygląda po prostu przepysznie 🙂

Odpowiedź
Ania 4 listopada 2018 - 09:01

Lubię takie torty i wczoraj robiłam kakaowo-rumowy z masą chałwową i bakaliami na imieniny Mężulka 🙂 Twój tort też na pewno by nam smakował, bo to świetne połączenie 🙂

Odpowiedź
napiecyku 4 listopada 2018 - 10:07

Wszystkiego dobrego dla męża 🙂

Odpowiedź
Natalia 4 listopada 2018 - 17:44

Ślinka leci od samego patrzenia 😉
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
marcepanowy kącik 4 listopada 2018 - 21:11

Już sam fakt, że w składzie jest hałwa, którą bardzo lubię, zachęca do zrobienia takiego torciku. Wyglada niesamowicie smacznie 🙂

Odpowiedź
Joanna 5 listopada 2018 - 16:00

Małgosiu tort wygląda bardzo smakowicie:)

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 5 listopada 2018 - 20:52

Z chęcią skusiłabym się na kawałek takiego ciasta 🙂

Odpowiedź
beti 6 listopada 2018 - 11:10

Uwielbiam, moje smaki jak nic 🙂

Odpowiedź
Malwina 6 listopada 2018 - 13:18

Ten krem chałwowy brzmi niebiańsko. Piękny torcik wyczarowałaś 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz