Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Biszkopt z jogurtem i truskawkami

Biszkopt z jogurtem i truskawkami

autor admin
Biszkopt z jogurtem i truskawkami
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo delikatne ciasto z biszkoptem, naturalnym jogurtem i z truskawkami. Ciasto bardzo orzeźwiające, idealne na wiosnę i lato. Spróbuj koniecznie 🙂

Biszkopt z jogurtem i truskawkami

 

           Składniki na biszkopt z jogurtem i truskawkami / foremka 24×24 cm.

Składniki na biszkopt
  • 4 jajka ( osobno żółtka i białka )
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
Składniki na masę jogurtową
  • 400 g. mocno schłodzonego, gęstego jogurtu
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml. gorącej wody
  • 12 dużych, mocno dojrzałych truskawek

Opcjonalnie 50 g białej, rozpuszczonej czekolady do dekoracji.

 

Składniki na biszkopt, powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubij z solą na pianę. Stopniowo dodawaj cukier, całość ubijaj na puszysty i gęsty krem. Cukier powinien się rozpuścić.

Stopniowo dodawaj żółtka i nadal ubijaj na dużych obrotach.

Dodaj olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość mieszaj delikatnie na małych obrotach, tylko do połączenia składników.

Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz, masę przelej na blaszkę, wyrównaj powierzchnię. Biszkopt piecz w temperaturze 170 – 180 stopni, około 25 minut. Góra ciasta, powinna się przyrumienić.

Gotowy biszkopt zostaw do schłodzenia. Ciepły biszkopt, można ostrożnie wyjąć z foremki i obrócony położyć na blacie. W ten sposób, powierzchnia biszkoptu będzie idealnie równa.

Galaretki rozpuść z 500 ml. gorącej wody i zostaw do schodzenia w chłodnym miejscu.

Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj na gładki mus truskawkowy.

Do tężejącej, ale wciąż płynnej galaretki, dodaj schłodzony jogurt i zmiksowane truskawki. Dokładnie połącz składniki.

Całość zostaw do schłodzenia. Masa nie może się całkowicie ściąć, powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.

Tężejącą masę przełóż na biszkopt, wyrównaj powierzchnię i daj do schłodzenia, najlepiej na całą noc.

Ciasto można udekorować kleksami rozpuszczonej czekolady.

Udanych wypieków. Smacznego 🙂

 

 

Powiązane posty

8 komentarzy

Patrycja Reszko 14 maja 2022 - 20:06

Zakochałam się w tych różach! Tym bardziej, że oglądam w internecie różowe torebki 🙂

Odpowiedź
admin 14 maja 2022 - 21:27

😀

Odpowiedź
Iwona T. 15 maja 2022 - 18:39

Lekko i jak pysznie, lubię takie ciacha 🙂

Odpowiedź
Monika 15 maja 2022 - 20:46

Mniam! Jakie ciasto zawsze pyszne są:). Ja ostatnio robiłam podobne, ale na podłużnych biszkoptach.

Odpowiedź
admin 16 maja 2022 - 14:30

Dobry pomysł na ekspresowe ciasto 🙂

Odpowiedź
Pichceniomania 16 maja 2022 - 08:53

Takie słodkości lubię wiosną najbardziej 🙂 I czuję na podniebieniu puchatość biszkoptu! super

Odpowiedź
Królowa Karo 16 maja 2022 - 10:16

Zapowiada się pysznie, aż poczułam tutaj zapach truskawek. Uwielbiam ten czas.

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 16 maja 2022 - 22:05

Lubię, lubię:) Mniami

Odpowiedź

Zostaw komentarz