Wegetariańskie kotlety z ziemniaków, cebuli i kalafiora. To dobry sposób, na wykorzystanie resztek z obiadu. Sposobów na wegetariańskie kotlety jest dużo, do resztek ziemniaków np. z poprzedniego dnia, dodaj gotowanego kalafiora, brokuł, ale może być również ryż albo kasza. Wyraziste przyprawy, wzbogacą smak potrawy. Kotlety warzywne, są lubiane przez dzieci, smakują na ciepło i na zimno, można je zabrać do pracy.
Wege – kotlety podaj z kefirem i jajkiem sadzonym, lub z ulubioną surówką 🙂
Składniki na kotlety z kalafiora i ziemniaków
- 5 ziemniaków ugotowanych i odparowanych
- 1 mały kalafior (około 500 g)
- 1 cebula
- garść świeżo pociętego szczypiorku, pietruszki lub koperku
- 2 – 3 łyżki mąki pszennej, ryżowej lub z ciecierzycy
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- kasza manna do panierowania
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Cebulę drobno pokrój i smaż na rumiano, na małej ilości tłuszczu.
Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Ugotuj w lekko osolonej wodzie, lub na parze. Dokładnie odparuj.
Ziemniaki rozgnieć tłuczkiem. Różyczki kalafiora, posiekaj nożem na mniejsze kawałki.
Do miski daj kalafiora, ziemniaki, cebulę, zioła i przyprawy. Dokładnie pomieszaj składniki, dopraw do smaku. Na koniec dodaj mąkę, pomieszaj. Jeżeli masa będzie luźna, dodaj jeszcze mąkę lub kaszę mannę.
Dłonią odrywaj małe kawałki, uformuj kotleciki i obtaczaj je w kaszy mannie. Kotlety smaż z każdej strony, na rumiano. Podaj z ulubioną surówką, lub z kefirem i jajkiem sadzonym. Smacznego….pyszny obiad 😀
Uwagi – kasza manna, może służyć również jako wypełnienie kotletów, zamiast mąki.
4 komentarze
Takie składniki… to nie mogło się nie udać! 🙂 Super przepis
A w wersji bezglutenowej można zrezygnować z kaszy manny i dać bułke tartą?
Tak, bezglutenową bułkę tartą.
Uwielbiam kalafior, więc już sama nazwa brzmi dla mnie pysznie!