Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Lekka rolada cytrynowa

Lekka rolada cytrynowa

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo delikatny, tani i efektowny deser. Lekki jak chmurka biszkopt, z masą ze śmietany i galaretki o smaku cytrynowym, która dodatkowo usztywnia śmietanę. Dla wprawnej ręki, ciasto bardzo łatwe, wymaga jednak nieco uwagi. Lekka rolada cytrynowa, będzie dobrym pomysłem na majówkowy deser do kawy.

Zapraszam na kawałek ciasta 🙂

lekka rolada cytrynowa

                                               Składniki na lekką roladę cytrynową

  • 4 jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu z cytryny lub skórka starta z cytryny

                                                    Składniki na nadzienie

  • 200 g. śmietany kremówki mocno schłodzonej
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 300 ml. gorącej wody

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotuj dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, czystą lnianą ściereczkę i arkusz papieru do pieczenia. Papier rozłóż na blaszce.

Białka ubij z solą, na puszystą pianę. Stopniowo dodaj żółtka, następnie cukier i nadal ubijaj na puszysty i gęsty krem. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie, połącz składniki. Mieszaj tylko do połączenia.

Masę przyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię.

Daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, ciasto piecz na środkowej półce, około 10 minut. Ja piekłam 10 minut, kilka minut przed końcem pieczenia, zmniejszyłam temperaturę do 170 stopni. Ciasto powinno się lekko zarumienić z góry.

Na stole rozłóż czystą ściereczkę, ciasto przełóż na ściereczkę papierem do góry. Ostrożnie usuń papier, a biszkopt zwiń razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Zostaw do schłodzenia.

Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, w małym naczyniu. Odstaw do schłodzenia. Można przyspieszyć schładzanie, dając naczynie do mocno zimnej wody. Galaretkę chłodzimy do czasu, kiedy zacznie się ścinać, ale wciąż będzie płynna.

Mocno schłodzoną kremówkę ubij na gęsty krem, dodaj galaretkę, połącz składniki.

Na biszkopcie rozłóż tężejącą masę. Zwiń roladę, odstaw do schłodzenia, na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.

Roladę można posypać cukrem pudrem i ozdobić wiórkami cytryny.

Smacznego 🙂

Uwagi – biszkoptu nie można przetrzymywać w piekarniku, mocne przesuszenie brzegów ciasta, może sprawić, że brzegi ciasta popękają.

Powiązane posty

8 komentarzy

Patrycja Reszko 29 kwietnia 2022 - 14:46

Cudowna rolada, właśnie o cytrynowej myślałam…

Odpowiedź
admin 29 kwietnia 2022 - 15:03

Polecam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Ada 29 kwietnia 2022 - 16:27

Ja dziś robiłam ciasto cytrynowe ale po znalezieniu tego przepisu napewno w najbliższym czasie z niego skorzystam 😀 naprawdę wygląda smacznie

Odpowiedź
admin 29 kwietnia 2022 - 19:23

Polecam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Monika 4 maja 2022 - 20:47

Uwielbiam roladę piec i jeść, to jedno z naszych ulubionych ciast. A Twoja pięknie jest zrolowana:)

Odpowiedź
admin 4 maja 2022 - 21:44

Dziekuję i pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Iwona T. 29 kwietnia 2022 - 17:26

Takie lekkie ciasta uwielbiam 🙂

Odpowiedź
iza 10 maja 2022 - 20:08

od dawna mam chęc na taką roladę

Odpowiedź

Zostaw komentarz