Home Dania i dodatki Placki jogurtowe z jabłkami

Placki jogurtowe z jabłkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Placuszki jogurtowe z jabłkami, to doskonały pomysł na lekki obiad, słodkie śniadanie lub deser. Pokochają je zwłaszcza maluchy. Są łatwe do zrobienia, z jednego jajka i z małego kubeczka jogurtu naturalnego. Ciasto jest bardzo delikatne, a jabłka rozpływają się w ustach.

Do placków jogurtowych, sprawdzi się każdy gatunek jabłek, słodkie deserowe, jak również kwaskowate np. szara reneta 🙂

 

 

Składniki na placki jogurtowe z jabłkami / 2 porcje

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 4 -5 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu ( opcjonalnie )
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na plasterki 0, 5 – 1 cm. Jeżeli nie masz specjalnego nożyka do drążenia jabłek, najpierw pokrój jabłka na plasterki, a następnie wytnij niepotrzebny środek. Plasterki jabłek, można posypać z jednej strony cynamonem.

Do miski daj jogurt i jajko, rózgą kuchenną dokładnie pomieszaj składniki.

Dodaj przesianą mąkę z sodą, ponownie wszystko pomieszaj. Ilość mąki, zależy od gęstości jogurtu, wielkości jajka i wilgotności mąki, dlatego warto dodawać mąkę stopniowo. Gotowa masa, powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, plasterki jabłek zanurzaj w cieście, i smaż na średnim ogniu z każdej strony na rumiano. Na talerzu, placuszki można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

3 komentarze

Iwona T. 7 marca 2022 - 17:29

Uwielbiam takie placuszki 🙂

Odpowiedź
Monika 7 marca 2022 - 19:12

O jaki fajny pomysł ,ja jabłko robię tylko w cieście drożdżowym.

Odpowiedź
Patrycja Reszko 8 marca 2022 - 19:30

Bardzo lubimy takie placuszki!

Odpowiedź

Zostaw komentarz