Placuszki jogurtowe z jabłkami, to doskonały pomysł na lekki obiad, słodkie śniadanie lub deser. Pokochają je zwłaszcza maluchy. Są łatwe do zrobienia, z jednego jajka i z małego kubeczka jogurtu naturalnego. Ciasto jest bardzo delikatne, a jabłka rozpływają się w ustach.
Do placków jogurtowych, sprawdzi się każdy gatunek jabłek, słodkie deserowe, jak również kwaskowate np. szara reneta 🙂
Składniki na placki jogurtowe z jabłkami / 2 porcje
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 4 -5 pełnych łyżek mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu ( opcjonalnie )
- 3 jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na plasterki 0, 5 – 1 cm. Jeżeli nie masz specjalnego nożyka do drążenia jabłek, najpierw pokrój jabłka na plasterki, a następnie wytnij niepotrzebny środek. Plasterki jabłek, można posypać z jednej strony cynamonem.
Do miski daj jogurt i jajko, rózgą kuchenną dokładnie pomieszaj składniki.
Dodaj przesianą mąkę z sodą, ponownie wszystko pomieszaj. Ilość mąki, zależy od gęstości jogurtu, wielkości jajka i wilgotności mąki, dlatego warto dodawać mąkę stopniowo. Gotowa masa, powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, plasterki jabłek zanurzaj w cieście, i smaż na średnim ogniu z każdej strony na rumiano. Na talerzu, placuszki można posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂
3 komentarze
Uwielbiam takie placuszki 🙂
O jaki fajny pomysł ,ja jabłko robię tylko w cieście drożdżowym.
Bardzo lubimy takie placuszki!