Zupa gulaszowa z udźca indyka w stylu węgierskim, z papryką, przecierem pomidorowym i z marchewką. Bardzo aromatyczna, gęsta i pożywna. Zupę doprawiłam majerankiem i czosnkiem, podałam z kaszą jaglaną.
Smacznego 🙂
Składniki na zupę gulaszową z udźca indyka w stylu węgierskim
- 400 g mięsa z udźca indyka
- 2 małe marchewki
- 2 szklanki passaty pomidorowej ( u mnie zmiksowane pomidory z tego przepisu –> klik )
- 1 papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki w proszku / 2 łyżeczki majeranku / 3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazdo nasienne, pokrój w kostkę. Mięso również pokrój na małe kawałki.
Na nagrzany olej, daj cebulę, liście laurowe i czosnek, smaż chwilę mieszając. Kiedy cebula odparuje wodę, dodaj mięso. Mięso smaż, kolejne kilka minut. Kiedy mięso zmieni kolor, dorzuć paprykę w proszku.
Po chwili, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę, dolej szklankę wody. Całość duś pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, około 30 minut.
Dodaj passatę pomidorową i majeranek. Zupę gulaszową, gotuj kolejne 10 minut, na koniec dopraw do smaku.
Na talerzu, posyp świeżo posiekaną cebulą dymką lub pietruszką 🙂 Smacznego 🙂
3 komentarze
Mega pożywna i smaczna zupka 😉
Bardzo lubię mięso z udźca indyka i też często robię z niego gulasz 🙂
Dla mnie najlepsze mięso na gulasz 🙂