Home Inspiracje Smaczne propozycje dań z winem Riesling

Smaczne propozycje dań z winem Riesling

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Riesling to młode, aromatyczne, pełne owocowych akcentów wino o rześkim smaku. Do jakich dań pasuje jego naturalna wysoka kwasowość ? Oto najlepsze propozycje na potrawy, w których wino Riesling odgrywa bardzo ważną rolę. Koniecznie musisz ich spróbować !

 

Riesling — białe wino o wielu twarzach

Choć Rieslingi to naprawdę wspaniałe, rześkie i pełne głębi wino, które można dopasować właściwie do każdego dania, rzadko trafia na nasze stoły. Być może ze względu na cenę. Czas to zmienić ! Pora odkryć wszystkie twarze Rieslinga i poczuć, jak wiele smaku i aromatu mogą mieć odmiany niemieckiego Rieslinga — od wytrawnych, przez półwytrawne, aż po słodkie. A przecież produkuje się je nie tylko w jednym kraju. Zupełnie inne doznania mogą zapewnić nam wina, pochodzące z Austrii, Nowej Zelandii, Węgier, Włoch, a nawet… Polski.

Najlepsze wina Riesling z różnych zakątków świata znajdziesz na: www.rafa-wino.pl/102-wina-riesling, gdzie zamówisz je z dostawą do domu.

Najlepsze dania z winem Riesling

Z czym łączyć wino typu Riesling ? To zależy — od kraju i regionu, stopnia wytrawności, rodzaju (inaczej będzie smakował Kabinett, a inaczej Spätlese czy Auslese), a także szczepu winorośli. Dla tych, którzy nie potrafią odnaleźć się w tej różnorodności win Riesling, proponujemy trzy dania, do których pasuje i podpowiadamy, jakiego Rieslinga wybrać.

1. Spaghetti krabowe w pomidorowo-winnym sosie

Świeżość wina Riesling doskonale komponuje się z owocami morza. Warto wykorzystać je do przyrządzenia makaronu spaghetti z delikatnym mięsem kraba. Jego smak podkreśli sos na bazie oliwy, czosnku, szalotki, pomidorów i białego wina — np. półwytrawnego wina Riesling Juffer halbtrocken 2020 z niemieckiej winnicy Boujong Weingut. Wino zaskakuje subtelną słodyczą, soczystymi nutami żółtych owoców i mineralnym, kwaskowym finiszem. Spaghetti otulone tak aromatycznym sosem krabowym i posypane startym parmezanem, oczaruje nawet najbardziej wymagających.

2. Wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą w białym winie

Warto przyrządzić też klasykę, czyli wątróbkę drobiową z jabłkiem i cebulą, której niebanalnego smaku i aromatu nada duszenie w winnym sosie. Pokrojoną w cienkie plastry i oprószoną solą wątróbkę wystarczy przesmażyć na oleju, a następnie dodać do niej ćwiartki kwaśnego jabłka i pokrojoną w piórka słodką cebulę. Ten warzywno-owocowy duet dodatków do wątróbki, najlepiej połączy białe, wytrawne wino typu Riesling — np. węgierskie wino Egri Csillag Superior 2019 od Toth Ferenc, wspaniały rocznik o złotym kolorze, zróżnicowanych aromatach (m.in. cytrusów, marcepanu, kwiatów czy miodu) i zrównoważonej kwasowości. To połączenie, które zasługuje na wyróżnienie.

3. Cielęcina w winie po grecku z czosnkiem i tymiankiem

Rieslingi świetnie komponują się także z delikatnymi mięsami takimi jak cielęcina. Jeśli chcemy podkreślić jej smak, warto przygotować ją w wersji greckiej z dużą ilością tymianku, rozmarynu i czosnku, na bazie wytrawnego białego wina — np. Riesling 2020 z austriackiej winnicy Heinrich Hartl III, produkowane w regionie Thermenregion i zachwycające pełnym brzoskwiń, śliwek i tymianku aromatem, w którym da się wyczuć także siano i wanilię. Kwasowość tego wina, bogactwo nut cytrusów i przypraw to coś, czego brakuje cielęcinie, aby nabrać wyrazistego charakteru i niezapomnianego smaku.

Riesling na wigilijnym stole

Pełne smaku i świeżości wina Riesling można komponować nie tylko z delikatnym mięsem i owocami morza. Świetnie sprawdzą się też w połączeniu z pasztetami czy rybami np. pstrągiem i karpiem. To czyni z nich bardzo dobrych kompanów potraw, które serwujemy na wigilijnym stole.

Chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jakie wina serwować do ryb i co sprawdzi się podczas kolacji wigilijnej? Zajrzyj do wpisu: www.rafa-wino.pl/blog/nowosci/wina-na-wigilijny-stol-czyli-do-swiatecznej-ryby-i-nie-tylko.

Artykuł sponsorowany

Powiązane posty

3 komentarze

Królowa Karo 22 lutego 2022 - 20:48

Bardzo lubię to wino. Muszę koniecznie spróbować połączenia z wątróbką, bo intrygujący to zestaw.

Odpowiedź
admin 23 lutego 2022 - 15:19

Również tak uważam 🙂

Odpowiedź
Di bloguje 26 lutego 2022 - 20:40

Wątróbka z winem jest bardzo smaczna.

Odpowiedź

Zostaw komentarz