Jajko w koszulce, to ciekawa i zdrowa propozycja na weekendowe, leniwe śniadanie dla całej rodziny. Białko tak gotowanego jajka, jest bardzo delikatne, a żółtko jest ciepłe i płynne. Jajko do gotowania w wodzie, powinno być stosunkowo świeże, białko nie powinno, zbyt mocno się rozlewać. Klasycznym przykładem, śniadania z jajkiem w koszulce, są jaja po benedyktyńsku, podane na grzance z sosem holenderskim.
Jajko w koszulce, podaj na grubej kromce chleba na zakwasie, lub na grzance, w towarzystwie ulubionych dodatków. Ponieważ jajko w koszulce, ma płynne żółtko, wygodniej będzie jeść całość, za pomocą noża i widelca. Smacznego 🙂
Potrzebne będą
- 2 -3 jajka
- 1 litr wody
- 2 łyżki octu ( winny lub spirytusowy )
- szczypta soli
- mała salaterka
- łyżka do odcedzania
W litrowym garnku, zagotuj wodę z dodatkiem octu i soli. Ocet przyspiesza proces, ścinania się białka.
Kiedy woda się zagotuje, łyżką pomieszaj w ten sposób, żeby utworzył się w środku wir. Jajko wybij do salaterki i ostrożnie wrzuć w środek wiru. Jednorazowo, można gotować 3 jajka. Czas gotowania, to 3 minuty. Po tym czasie, za pomocą łyżki cedzakowej, należy wyciągnąć jajko z wody.
Propozycja podania – kromki chleba, możesz opiec na patelni, lub w opiekaczu. Z jednej strony, natrzyj kromki czosnkiem. Ułóż plasterki dojrzałego awokado, cebuli, szynki. Na górze ostrożnie połóż jajko. Można całość, skropić oliwą i posypać pieprzem.
Królewskie śniadanie…prawda ? Smacznego 🙂
5 komentarzy
Idealnie ugotowane jajeczko 🙂
Śniadanie mistrza!
Muszę mojemu mężowi zrobić takie śniadanko:)
Polecam 🙂
Jak to pysznie wygląda 🙂 Muszę sama zrobić 🙂