Kawa to chwila przyjemności – pijemy ją wolno delektując się każdym łykiem, czasem w pośpiechu w krótkiej chwili wytchnienia. Sącząc ulubiony napar, warto mieć świadomość skąd pochodzi kawa i co decyduje o jej smaku i jakości.
Aby krzewy kawowca mogły rosnąć, potrzebny jest klimat subtropikalny, odpowiednie nawodnienie i delikatne zacienienie. Najlepsze ziarna dojrzewają na dużych wysokościach, spowolniona wegetacja powoduje, że ziarna gromadzą więcej składników odpowiedzialnych za smak i aromat.
Ogromna ilość plantacji, krajów, stref geograficznych, warunków w jakich dojrzewały ziarna w danym roku, sposobów palenia i parzenia kawy – sprawia, że za każdym razem smak kawy może nas zaskakiwać .
Charakterystyka Arabiki
Wyróżniamy dwa podstawowe gatunki kawy – Arabikę, Robustę, oraz mieszanki Arabiki i Robusty. Arabica to najstarszy i najbardziej popularny gatunek kawy na Świecie. Wg. legendy krzew Arabiki odkrył abisyński pasterz, a dokładniej jego kozy 🙂 Arabscy kupcy, rozpowszechnili ten rodzaj kawy, początkowo w Europie, następnie na całym Świecie. Stąd zresztą pochodzi nazwa – Coffea Arabika. Wg. innej legendy, kawę paloną odkryto po pożarze upraw kawowca w rejonie Kaffa. Przyjemny zapach palonych ziaren, zachęcił mieszkańców do zaparzenia i wypicia pierwszej kawy.
Arabika dobrze rośnie na plantacjach Afryki, Brazylii, Jawy i Sumatry, ma cztery razy mniej kofeiny od Robusty, co sprzyja piciu kawy nawet kilka razy dziennie. Jest delikatna w smaku i ma przyjemny, bogaty aromat, nie ma kwaśnego posmaku. Arabika to szlachetna odmiana, sięgamy po nią najczęściej ( 75 % światowej sprzedaży ).
Charakterystyka Robusty
Robusta pochodzi z Afryki, Wietnamu, Indonezji i jest uprawiana na niższych wysokościach niż Arabika. Ponieważ jest łatwiejsza w uprawie i odporniejsza, z reguły jest tańszym gatunkiem kawy. Uchodzi za kawę mocną z wyrazistym, kwaskowato – gorzkawym posmakiem, dlatego dobrze sprawdza się w mieszankach z Arabiką. Jeżeli pijesz mało kawy i szukasz naparu, który szybko postawi Cię na nogi, Robusta jest dla Ciebie. Kawa zaparzona z Robusty i z mieszanki Robusty i Arabiki, ma ładną piankę.
Najlepsza kawa – ranking
Najlepsza kawa powstaje ze 100 % Arabiki. Mieszanki Arabiki wybieramy, kiedy mamy ochotę na subtelny smak naparu. Bardzo dobre, wyraziste kawy, to z kolei blendy z zawartością 60 % i więcej Arabiki i dobrej jakości Robusty.
W Sklepie CzasKawy, co miesiąc pojawia się ranking najlepszych kaw ziarnistych. Przez ostatnie miesiące, zdecydowanie triumfuje Riposso Bianco 100 % Arabica. To kompozycja stworzona aż z pięciu gatunków Arabiki. Ziarna tej kawy, pochodzą z upraw Ameryki Południowej i Środkowej. W jej aromacie i smaku, wyczuć można delikatny smak karmelu połączony z orzechem, a po wypiciu filiżanki, spodziewać się można delikatnego owocowego posmaku.
Kawa Riposso Bianco 100 % Arabica wyśmienicie smakuje solo, czyli jako tradycyjne włoskie espresso, jak i w połączeniu z mlekiem. Wielbiciele kaw mlecznych, będą mogli na bazie Riposso przyrządzić pyszne cappuccino 🙂
Drugie miejsce w rankingu zajmuje Riposso Crema Blend, to z kolei mieszanka stworzona z 70 % Arabiki i 30 % Robusty. Połączenie delikatnej Arabiki i bogatej w kofeinę Robusty, również cieszy się sporym zainteresowaniem. Trzydziesto procentowy dodatek Robusty, sprawia, że kawa jest bogata w kofeinę. Kawa jest średnio palona, jej smak jest doskonale wyważony, pozbawiony kwasowości. Espresso parzone z kawy Riposso Crema Blend, ma delikatnie czekoladowy smak, bez cienia goryczki.
Jak widać, wiele czynników może mieć wpływ na smak i aromat kawy. Ostatnio coraz większą popularnością, cieszą się kawy świeżo palone w małych palarniach i sprzedawane w niedługim czasie po wypaleniu. To gwarancja świeżości, dobrej jakości naparu w filiżance i bardziej nasyconego smaku.
Życzę wiele przyjemności z picia kawy 🙂
Wpis sponsorowany
1 komentarz
Piję, bo lubię, ale nigdy nie zastanawiałem się z jakiego regionu pochodzi. Osobiście uwielbiam bez goryczki i raczej słabą.