Uniwersalna sałatka z jogurtowym dressingiem 😀 Ta sałatka będzie odpowiednim dodatkiem do obiadu, śniadań i kolacji. Do sałatki, najlepsze będą małe pomidorki koktajlowe, natomiast sałatkę wybieram masłową, strzępiastą lub rzymską.
Proste połączenia, zawsze się sprawdzają. Polecam 🙂
Składniki na sałatkę z jogurtowym dressingiem
- sałata masłowa, strzępiasta lub rzymska
- ogórek szklarniowy
- garść pomidorków koktajlowych
- garść oliwek
- czerwona cebulka
Dressing jogurtowy
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego *
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ulubionych, suszonych ziół
- biały pieprz i sól wg. uznania
Warzywa umyj i obierz. Liście sałaty osusz, podziel na mniejsze kawałki, daj do miseczki. Liście można delikatnie posolić i lekko ugnieść palcami.
Ogórek pokrój na półplasterki. Pomidorki i oliwki, podziel na pół. Cebulkę pokrój w kostkę.
Składniki na jogurtowy dressing, dokładnie pomieszaj.
Do sałaty dodaj pomidorki, oliwki, cebulę i ogórek, delikatnie pomieszaj składniki.
Przed podaniem, dodaj sos jogurtowy, ponownie pomieszaj. Smacznego 🙂
*Zamiast jogurtu, można użyć śmietany 12 %, lub mieszanki jogurtu i śmietany.
1 komentarz
Wygląda bardzo apetycznie 🙂