Home Na słodkoBabki i muffiny Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Troch─Ö udawany, ale bardzo smaczny piernik marchewkowy ­čÖé Do surowej masy, dodatkowo mo┼╝na doda─ç, dwie ┼éy┼╝eczki kawy zbo┼╝owej lub kakao, wtedy ciasto b─Ödzie ciemniejsze. Ten piernik lubi r├│wnie┼╝, dodatek orzech├│w, bakalii i polew─Ö z gorzkiej czekolady.
Sam zdecyduj, jak─ů wersj─Ö lubisz najbardziej ­čÖé

Składniki na piernik marchewkowy / 2 małe keksówki o wym. 12 x 25 cm

– 300 g startej marchewki ( 2 du┼╝e marchewki )
– 500 g m─ůki pszennej
– 1 szklanka oleju
– 6 jajek
– 3 pe┼éne ┼éy┼╝ki p┼éynnego miodu
– 1 niepe┼éna szklanka br─ůzowego cukru
– 2 p┼éaskie ┼éy┼╝eczki proszku do pieczenia
– 2 p┼éaskie ┼éy┼╝eczki sody
– 3 pe┼éne ┼éy┼╝eczki przyprawy do piernik├│w

Dodatkowo ( opcjonalnie )

– 2 ┼éy┼╝eczki kakao lub kawy zbo┼╝owej
– gar┼Ť─ç posiekanych orzech├│w, migda┼éy, ┼╝urawina, rodzynki

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Marchewk─Ö obierz i zetrzyj na mniejszych oczkach.

Do miski daj m─ůk─Ö, proszek do pieczenia, sod─Ö, przypraw─Ö do piernik├│w. Pomieszaj sk┼éadniki.

Jajka ubij z cukrem, na gęsty i puszysty krem. Stopniowo dodawaj olej, marchewkę, miód, wszystko pomieszaj na małych obrotach.

Na koniec dodaj sypkie produkty. Ponownie pomieszaj, na małych obrotach.

Foremki, wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do foremek.

Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni, do mocnego zrumienienia oko┼éo 60 – 70 minut.

Cista z warzywami, piek─ů si─Ö nieco d┼éu┼╝ej. Pod koniec pieczenia, warto zrobi─ç pr├│b─Ö drewnianym patyczkiem do szasz┼éyk├│w. Je┼╝eli patyczek, kilkakrotnie wbity w ciasto, jest suchy, ciasto na pewno jest dopieczone.
Je┼╝eli ciasto za mocno przypieka si─Ö z g├│ry, mo┼╝na pod koniec pieczenia, przykry─ç je foli─ů aluminiow─ů.

Gotowe ciasto od┼é├│┼╝ na kratk─Ö, do sch┼éodzenia. Piernik, mo┼╝na pola─ç gor─ůc─ů polew─ů z rozpuszczonej gorzkiej czekolady ( 100g ) z dodatkiem mleka. Smacznego ­čÖé

Powi─ůzane posty

8 komentarzy

Magdalena 22 grudnia 2020 - 10:13

smakowity pomysł:)

Odpowied┼║
napiecyku 22 grudnia 2020 - 11:30

Pozdrawiam Madzia ­čÖé

Odpowied┼║
Iwona T. 22 grudnia 2020 - 23:14

Pychotka, fajna i smaczna odmiana dla zwyk┼éego piernika ­čÖé Weso┼éych ┼Üwi─ůt ­čÖé

Odpowied┼║
napiecyku 23 grudnia 2020 - 20:17

Dzi─Ökuj─Ö ­čÖé Dal Ciebie r├│wnie┼╝ spokojnych, rodzinnych ┼Üwi─ůt ­čÖé

Odpowied┼║
beti 30 grudnia 2020 - 11:16

Jaki pi─Ökny ­čÖé

Odpowied┼║
KOCH 3 stycznia 2021 - 09:41

Rewelacyjny przepis ­čÖé piernik go┼Ťci co roku na naszym stole. Zawsze przygotowywa┼éam go wed┼éug przepisu mojej mamy. W tym roku postanowi┼éam troch─Ö zaszale─ç w kuchni i testowa┼éam nowe przepisy. Uwielbiamy ciasto marchewkowe, wi─Öc pomys┼é na piernik marchewkowy wyda┼é mi si─Ö strza┼éem w dziesi─ůtk─Ö. I nie pomyli┼éam si─Ö, wyszed┼é przepyszny i wszystkim bardzo smakowa┼é ­čÖé na pewno cz─Ö┼Ťciej zago┼Ťci na naszym stole ­čÖé

Odpowied┼║
napiecyku 3 stycznia 2021 - 12:49

Ciesz─Ö si─Ö, ┼╝e ciasto smakowa┼éo ­čÖé Pozdrawiam ­čÖé

Odpowied┼║
Patrycja Reszko 9 stycznia 2021 - 01:16

Oj kusz─ůcy piernik, chyba si─Ö skusz─Ö jak m─ů┼╝ wymieni grza┼ék─Ö w piekarniku ­čÖé

Odpowied┼║

Zostaw komentarz