Home Na s艂odkoBabki i muffiny Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Troch臋 udawany, ale bardzo smaczny piernik marchewkowy 馃檪 Do surowej masy, dodatkowo mo偶na doda膰, dwie 艂y偶eczki kawy zbo偶owej lub kakao, wtedy ciasto b臋dzie ciemniejsze. Ten piernik lubi r贸wnie偶, dodatek orzech贸w, bakalii i polew臋 z gorzkiej czekolady.
Sam zdecyduj, jak膮 wersj臋 lubisz najbardziej 馃檪

Sk艂adniki na piernik marchewkowy / 2 ma艂e keks贸wki o wym. 12 x 25 cm

– 300 g startej marchewki ( 2 du偶e marchewki )
– 500 g m膮ki pszennej
– 1 szklanka oleju
– 6 jajek
– 3 pe艂ne 艂y偶ki p艂ynnego miodu
– 1 niepe艂na szklanka br膮zowego cukru
– 2 p艂askie 艂y偶eczki proszku do pieczenia
– 2 p艂askie 艂y偶eczki sody
– 3 pe艂ne 艂y偶eczki przyprawy do piernik贸w

Dodatkowo ( opcjonalnie )

– 2 艂y偶eczki kakao lub kawy zbo偶owej
– gar艣膰 posiekanych orzech贸w, migda艂y, 偶urawina, rodzynki

Wszystkie sk艂adniki, powinny by膰 w temperaturze pokojowej.

Marchewk臋 obierz i zetrzyj na mniejszych oczkach.

Do miski daj m膮k臋, proszek do pieczenia, sod臋, przypraw臋 do piernik贸w. Pomieszaj sk艂adniki.

Jajka ubij z cukrem, na g臋sty i puszysty krem. Stopniowo dodawaj olej, marchewk臋, mi贸d, wszystko pomieszaj na ma艂ych obrotach.

Na koniec dodaj sypkie produkty. Ponownie pomieszaj, na ma艂ych obrotach.

Foremki, wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Ciasto przelej do foremek.

Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni, do mocnego zrumienienia oko艂o 60 – 70 minut.

Cista z warzywami, piek膮 si臋 nieco d艂u偶ej. Pod koniec pieczenia, warto zrobi膰 pr贸b臋 drewnianym patyczkiem do szasz艂yk贸w. Je偶eli patyczek, kilkakrotnie wbity w ciasto, jest suchy, ciasto na pewno jest dopieczone.
Je偶eli ciasto za mocno przypieka si臋 z g贸ry, mo偶na pod koniec pieczenia, przykry膰 je foli膮 aluminiow膮.

Gotowe ciasto od艂贸偶 na kratk臋, do sch艂odzenia. Piernik, mo偶na pola膰 gor膮c膮 polew膮 z rozpuszczonej gorzkiej czekolady ( 100g ) z dodatkiem mleka. Smacznego 馃檪

Powi膮zane posty

8 komentarzy

Magdalena 22 grudnia 2020 - 10:13

smakowity pomys艂:)

Odpowied藕
napiecyku 22 grudnia 2020 - 11:30

Pozdrawiam Madzia 馃檪

Odpowied藕
Iwona T. 22 grudnia 2020 - 23:14

Pychotka, fajna i smaczna odmiana dla zwyk艂ego piernika 馃檪 Weso艂ych 艢wi膮t 馃檪

Odpowied藕
napiecyku 23 grudnia 2020 - 20:17

Dzi臋kuj臋 馃檪 Dal Ciebie r贸wnie偶 spokojnych, rodzinnych 艢wi膮t 馃檪

Odpowied藕
beti 30 grudnia 2020 - 11:16

Jaki pi臋kny 馃檪

Odpowied藕
KOCH 3 stycznia 2021 - 09:41

Rewelacyjny przepis 馃檪 piernik go艣ci co roku na naszym stole. Zawsze przygotowywa艂am go wed艂ug przepisu mojej mamy. W tym roku postanowi艂am troch臋 zaszale膰 w kuchni i testowa艂am nowe przepisy. Uwielbiamy ciasto marchewkowe, wi臋c pomys艂 na piernik marchewkowy wyda艂 mi si臋 strza艂em w dziesi膮tk臋. I nie pomyli艂am si臋, wyszed艂 przepyszny i wszystkim bardzo smakowa艂 馃檪 na pewno cz臋艣ciej zago艣ci na naszym stole 馃檪

Odpowied藕
napiecyku 3 stycznia 2021 - 12:49

Ciesz臋 si臋, 偶e ciasto smakowa艂o 馃檪 Pozdrawiam 馃檪

Odpowied藕
Patrycja Reszko 9 stycznia 2021 - 01:16

Oj kusz膮cy piernik, chyba si臋 skusz臋 jak m膮偶 wymieni grza艂k臋 w piekarniku 馃檪

Odpowied藕

Zostaw komentarz