Home Dania i dodatki Prosty przepis na karpia i dlaczego właśnie karpia ?

Prosty przepis na karpia i dlaczego właśnie karpia ?

autor admin
Prosty przepis na karpia
Print Friendly, PDF & Email

Krótka historia karpia

Karp, to ryba królewska z rodziny karpiowatych. Ta popularna ryba, trafiła do Polski w XIII wieku wraz z Cystersami, wcześniej karp robił karierę na dworze cesarza Rzymu. Następnie został rozprowadzony przez Rzymian w stawach zachodniej Europy.
W Europie pierwszą historyczną informację o karpiu, jako leku na schorzenia, podaje w Bawarii przeorysza klasztoru Benedyktynek św. Hildegarda (1098-1170).
O hodowli karpia w stawach, dowiadujemy się nieco później od mnicha Albertusa Magnusa (1230-1310), podobnie jak w Czechach (1115 r.) na Morawach (1227 r.). W Polsce początkowo karpie były hodowane w przyklasztornych stawach i były ważnym składnikiem diety w dni postne. Delikatne mięso karpia, zachwyciło również podniebienia władców, stąd nazwa najpopularniejszej odmiany ryby – karp królewski.

Znaczenie stawów hodowlanych

Trzeba pamiętać, że stawy karpiowe do dzisiaj, spełniają ogromną, pozytywną rolę dla środowiska. Wiele kompleksów stawowych, zostało wpisanych na listę Natura 2000, a niektóre na listę rezerwatów przyrody. Niewielka głębokość stawów sprawia, że woda szybko się nagrzewa, przez co jest bogata w związki organiczne i sole mineralne.
Mimo, że takie warunki przygotowano dla hodowli karpia, z tego dobrodziejstwa, korzystają liczne gatunki roślin, płazów, ssaków i ptaków, związanych ze środowiskiem wodnym.
Stawy hodowlane odwiedza wiele gatunków ptaków (również chronionych), oprócz łabędzi i kaczek, można tu spotkać czaple, zimorodki, ślepowrony, perkozy. Staw pozostaje atrakcyjnym przyrodniczo miejscem, nawet po wypuszczeniu z niego wody i odłowieniu ryb. Okres ten przypada na czas jesiennej migracji ptaków i takie błotniste dno z kałużami, jest znakomitym żerowiskiem dla kilkudziesięciu gatunków ptaków.

Właściwości karpia

Ubarwienie karpia bywa zmienne, w zależności od podłoża na którym żeruje, inne jest na gruntach piaszczystych, inne na torfach i jeszcze inne w wodach otoczonych lasami.
Mięso karpia jest źródłem składników mineralnych, związków fosforu, potasu, wapnia i magnezu. Znajdują się w nim nienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3 i omega – 6, które zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca. W mięsie i tłuszczu ryb, znajdują się witaminy z grupy B, PP i D.
Mięso karpia, jest nie tylko wysokiej jakości pod wzg. odżywczym, ale jest również stosunkowo lekkostrawne i kruche. Białko ryby, może z powodzeniem zastąpić białko wołowe lub wieprzowe, jest przyswajalne w około 97%, dzięki temu ma zastosowanie w diecie osób chorych i dzieci. Dietetycy, polecają włączenie mięsa karpia do diety na stałe.

Charakterystyczną cechą karpia królewskiego, jest brak pokrywy łuskowej. Duże nieregularne łuski są łatwe do usunięcia. Mięso karpia jest średnio tłuste, o delikatnym smaku i nadaje się do przyrządzania wszystkich możliwych potraw, grube ości ułatwiają obróbkę kulinarną.
Mięso karpia, nadaje się do każdego rodzaju obróbki, łatwo przenika przez nie sól kuchenna, zioła, kwasy organiczne ( ocet winny, sok z cytryny), dym wędzarniczy.
Pod wpływem wysokiej temperatury, mięso szybko mięknie, a co za tym idzie czas przygotowania potrawy, bardzo się skraca. A czyż nie o to właśnie chodzi ? Żeby było szybko, zdrowo, smacznie 🙂

Włączenie mięsa karpia, do codziennej diety, dzisiaj nie stanowi problemu. W sklepach, można kupić całe karpie, półprodukty, czy oczyszczone filety karpia 🙂

Prosty przepis na karpia

Prosty przepis na karpia

Prosty przepis na karpia z czosnkiem

– około 1,5 kg. filetów lub dzwonków karpia
– 2 główki + 2 zgniecione ząbki czosnku
– 5 łyżek soku z cytryny
– płaska łyżeczka suszonej bazylii
– sól i pieprz do smaku
– 3/4 szklanki mąki
– 2 łyżki oleju
– masło klarowane do smażenia

Do soku z cytryny, dodaj bazylię, 2 zgniecione ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, składniki energicznie pomieszaj.

Pędzelkiem kuchennym, posmaruj kawałki ryby cytrynowym sosem z każdej strony. Następnie posól i posyp pieprzem. Odłóż na 60 minut do lodówki.

Po tym czasie, osusz każdy kawałek karpia papierowym ręcznikiem. Oprósz mąką z każdej strony.

Na głębokiej patelni, rozpuść trzy łyżki mała klarowanego. Główki czosnku przekrój w poprzek na dwie części. Smaż, przecięciem do dołu, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Połówki dość szybko się przyrumienią. Gotowe odłóż na talerzyk.

Na gorące masło przełóż kawałki karpia, smaż na średnim ogniu, około 7 minut z każdej strony. Karp, powinien się ładnie przyrumienić.

Usmażone kawałki karpia, ułóż na papierowym ręczniku, do osączenia.

Karp smażony na maśle klarownym, ma zdecydowanie lepszy, maślany smak. Można też smażyć rybę na mieszance masła klarowanego i oleju.

Rybę od razu podawaj z listkami bazylii, czosnkiem i cytryną. Smacznego 🙂

Bibliografia – Wędkarska kuchnia Tadeusz Barowicz
http://naszczas2002.tripod.com/058/ryby.html

Powiązane posty

9 komentarzy

Lembicz.pl 21 listopada 2020 - 05:53

Uwielbiamy ryby pod każdą postacią .Karp z tego przepisu wyląduje w moim notatniku .W tym roku Wigilia jest u nas i przepis zostanie wykorzystany .Dziękuje .

Odpowiedź
napiecyku 21 listopada 2020 - 09:51

Polecam do wykorzystania 🙂

Odpowiedź
4oze.pl 21 listopada 2020 - 10:38

Karp to moja ulubiona ryba .Jadamy ryby bo mają dużo białka , są odżywcze i niezbędne dla organizmu .Skorzystam z tego przepisu na pewno .

Odpowiedź
napiecyku 21 listopada 2020 - 15:38

Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
franczyzawpolsce.pl 22 listopada 2020 - 07:12

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez karpia .Dodatkowo u nas tradycją jest , aby łuski znalazły się pod obrusem .Ciekawy przepis ,skorzystam na pewno .

Odpowiedź
napiecyku 22 listopada 2020 - 11:23

U nas kilka łusek, koniecznie do portfela 😀

Odpowiedź
npjs.warszawa.pl 22 listopada 2020 - 16:44

Święta tuż tuż ,dobrze że wpadł mi ten przepis , chętnie z niego skorzystam .

Odpowiedź
napiecyku 22 listopada 2020 - 17:56

Polecam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Magda 11 stycznia 2021 - 23:28

W moim domu ryby często goszczą na obiad czy też na kolację, bo cała rodzina bardzo je lubi. Jeśli chodzi o karpia, to ulubiona ryba mojego męża. Przyrządzam czasem karpia według Twojego przepisu. Przepis jest prosty, a masło klarowane nadaje jeszcze delikatniejszego smaku. Polecam przepis, warto wypróbować 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz