Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Szarlotka z pianką i kruszonką

Szarlotka z pianką i kruszonką

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Sezon na jabłka w pełni, tym samym zaczynam sezon na nasze ulubione słodkości. Lubimy szarlotki na ciepło, z pianką, z kruszonką, cynamonem, na biszkopcie. Generalnie smak zapiekanych jabłek z cynamonem, to jeden z naszych ulubionych smaków kończącego się lata. Szarlotki z takiej ilości jajek, są bardzo delikatne i kruche.
Polecam to ciasto, na każdą okazję 🙂

Szarlotka z pianką

Szarlotka z pianką i szarlotką

Składniki na ciasto kruche

– 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
– 1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki lub semoliny
– 200 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
– 5 żółtek
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 łyżka śmietany lub jogurtu ( opcjonalnie )
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( opcjonalnie )

Składniki na piankę

– 5 białek
– 3/4 szkl. cukru
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Nadzienie

– 6 szt. jabłek
– 2 łyżeczki cynamonu
– łyżka masła klarowanego

Jabłka obierz, zetrzyj na plasterki. Na patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego, dodaj jabłka i cynamon. Smaż chwilę mieszając. Jeżeli jabłka są twarde, można je chwilę poddusić pod przykryciem.

Wszystkie składniki na ciasto kruche, daj do miseczki i połącz na gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto podziel na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszą część daj do zamrażarki.

Foremkę o wymiarach 30 x 25 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta, wylep dno foremki. Ciasto nakłuj widelcem, zapiekaj w temperaturze 180 stopni około 8 minut.

Białka ubij z cukrem, na mocno sztywną i gęstą pianę. Pod koniec ubijania, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Na ciasto wyłóż kolejno jabłka i ubitą pianę. Na pianę zetrzyj, resztę schłodzonego ciasta.

Ciasto piecz około 35 – 40 minut. Wierzch ciasta powinien się delikatnie przyrumienić. Po wyłączeniu piekarnika, uchyl drzwiczki i zostaw ciasto na kolejne kilka minut, do lekkiego schłodzenia. Następnie wyciąg ciasto. Smacznego 🙂

Uwagi – łącząc składniki na ciasto kruche, możesz pominąć śmietanę i proszek do pieczenia. Śmietanę dodaj wtedy, kiedy ciasto będzie za suche. Proszek do pieczenia, rozpulchni ciasto, ale nie jest konieczny. Ciasto na zdjęciu, jest bez proszku.
Ciasto można zrobić również, na nieco większej blaszce, jednak wtedy nie będzie takie efektowne
:

Powiązane posty

6 komentarzy

Magdalena 10 października 2020 - 13:59

ależ pychota!

Odpowiedź
napiecyku 10 października 2020 - 18:32

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Commplace 11 października 2020 - 09:01

Szarlotka to mój ulubiony deser i często ją przyrządzam. Testuję też różne przepisy i modyfikuję, te z których korzystałam. Według Twojego przepisu przygotowywałam pierwszy raz i wyszła przepyszna. Bardzo delikatna i krucha, a przy tym apetycznie wygląda. Zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o przepisy na szarlotkę 🙂

Odpowiedź
napiecyku 11 października 2020 - 09:57

Ogromnie się cieszę 😀 Ja również sprawdzam, modyfikuję różne przepisy. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Fifi 11 października 2020 - 20:36

Mam inny przepis na szarlotkę, jest przepychotka

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 12 października 2020 - 21:27

ale super, poproszę o kawałek 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz