Home Dania i dodatki Papryka do słoików na zimę

Papryka do słoików na zimę

autor admin
Papryka do słoików na zimę
Print Friendly, PDF & Email

Pyszny dodatek do obiadu i sałatek. Paprykę z zalewy, można również z powodzeniem dodawać do kanapek. Z tego przepisu, będzie około dziesięć słoików o pojemności 300 ml. Paprykę gotuj ostrożnie, na bardzo małym ogniu, powinna pozostać jędrna i lekko chrupiąca 🙂

Składniki na paprykę do słoików

– około 2 kg papryki

– 2 litry wody
– 3/4 szklanki octu spirytusowego
– 2 łyżki soli
– 5 łyżek cukru
– 4 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżka ziaren pieprzu
– 1 łyżka ziaren gorczycy
– 1 łyżka ziela angielskiego
– garść liści laurowych

  • główka czosnku

 

 

Słoiki i nakrętki, dokładnie umyj i osusz.

Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i jasne błonki. Podziel na mniejsze kawałki.

Wodę zagotuj z cukrem, octem, olejem i solą.

Do każdego słoika równomiernie daj przyprawy – po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, pół małej łyżeczki gorczycy, dwa liście laurowe, 1,5 ząbka czosnku. Na koniec ciasno ułóż paprykę. Zalej lekko przestudzoną zalewą, dokładnie zakręć słoiki.

Słoiki ułóż w większym ganku, którego dno jest wyłożone ściereczką. Dolej tyle wody, żeby sięgała do połowy słoików.

Gotuj około 10 minut od zagotowania, na bardzo małym ogniu.

Można również zalać paprykę gorącą zalewą i skrócić czas gotowania, około 5 minut od zagotowania. Będzie wtedy bardziej chrupiąca i jędrna 🙂 Odłóż do wystudzenia, przechowuj w chłodnym miejscu.

Smacznego 🙂

Papryka do słoików na zimę

Papryka do słoików na zimę

Powiązane posty

2 komentarze

Dorota z kobietytomy.pl 17 września 2020 - 10:56

o, kiedyś taką paprykę przygotowywała moja mama 🙂

Odpowiedź
napiecyku 17 września 2020 - 14:39

Moja również 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz