Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce

autor admin
Ciasto czekoladowe z migdałami pieczone na małej foremce
Print Friendly, PDF & Email

Ciasto bez użycia miksera z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce. Czekoladę rozpuściłam z masłem i połączyłam z jajkami. Na koniec dodałam mąkę. Ciasto robi się i piecze szybko, a smakuje znakomicie.
Pasuje do popołudniowej kawy i do śniadaniówki dla dzieci 🙂

Ciasto czekoladowe z migdałami pieczone na małej foremce

Ciasto z czekoladą i migdałami

Składniki na ciasto z czekoladą i migdałami

– 140 g mąki pszennej chlebowej
– 200 g gorzkiej czekolady
– 130 g masła
– 120 g cukru
– 3 jajka
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 120 g grubo pokrojonych migdałów

Czekoladę połam na mniejsze kawałki, daj do garnuszka, dodaj masło. Wszystko rozpuść mieszając, na bardzo małym ogniu. Dodaj cukier, pomieszaj. Odstaw do przestudzenia.

Do przestudzonej masy czekoladowej dodaj jajka, całość dokładnie pomieszaj rózgą kuchenną. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj migdały, ponownie pomieszaj.

Foremkę o wymiarach 29 x 13 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię. Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni, około 25 – 30 minut. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.
Smacznego 🙂

Ciasto czekoladowe z migdałami

cIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI

Powiązane posty

6 komentarzy

Magdalena 31 sierpnia 2020 - 20:08

bardzo apetyczne ciasto!

Odpowiedź
napiecyku 31 sierpnia 2020 - 20:40

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Silico 2 września 2020 - 17:06

Pyszne ciasto! Często przygotowuje je do kawy. Zawsze szybko znika z talerzy. Poza tym moje dzieci bardzo je lubią, więc gdy je przyrządzę to zabierają je do szkoły na drugie śniadanie. Przygotowuję im więcej kawałków i częstują swoich kolegów. Już kilka mam do mnie dzwoniło z prośbą o przepis 🙂

Odpowiedź
napiecyku 2 września 2020 - 18:16

I można dodać trochę kakao, żeby spotęgować smak czekoladowy, a zamiast migdałów orzechy lub bakalie 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 4 września 2020 - 13:03

ciekawe, czy wyszłoby w wersji bezglutenowej

Odpowiedź
napiecyku 4 września 2020 - 17:41

Myślę, że można zrobić z mieszanki mąk bez glutenu lub z mąki gryczanej 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz