Home Na słodkoBabki i muffiny Babeczki truskawkowo – migdałowe

Babeczki truskawkowo – migdałowe

autor admin
Babeczki z truskawkami
Print Friendly, PDF & Email

Bajecznie proste i smaczne babeczki z truskawkami i z nutą migdałową. Przygotujesz je w kilka minut, na pieczenie trzeba przeznaczyć 15 -20 minut. Polecam do śniadaniówki i na deser, będą idealne na Dzień Dziecka dla małych łasuchów 🙂

Babeczki z truskawkami

Babeczki truskawowo – migdałowe

Składniki na babeczki z truskawkami / 11 sztuk

– 2 szklanki mąki pszennej ( tortowa, orkiszowa lub chlebowa )
– 1/2 szklanki oleju np. z pestek winogron
– 1 szklanka maślanki
– 2 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 1 płaska łyżeczka sody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
– 12 średniej wielkości truskawek
– garść płatków migdałowych

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Truskawki umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki.

Przygotuj dwie miseczki. W jednej wymieszaj mokre składniki, w drugiej suche. Połącz wszystkie składniki, dodaj aromat migdałowy.

Do masy dodaj kawałki truskawek, delikatnie wymieszaj. Foremki na muffiny, napełnij masą do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułóż płatki migdałów

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Babeczki piecz około 15 minut, do mocnego zrumienienia. Wystudź na kratce.

Smacznego 🙂

Uwagi – Kawałki truskawek można ułożyć na wierzchu babeczek i lekko wcisnąć w masę.Babeczki bardzo rosną podczas pieczenia, wygodniej będzie ułożyć je na blaszce, niż na ażurowej kratce.

Powiązane posty

6 komentarzy

Patrycja Reszko 29 maja 2020 - 18:50

Jeszcze nie kupiłam truskawek, ale już mam w głowie pomysł na wypiek.
Babeczki mi się marzą….

Odpowiedź
napiecyku 29 maja 2020 - 18:53

Polecam serdecznie i pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magdalena 30 maja 2020 - 07:08

pyszności!

Odpowiedź
Katarzyna 31 maja 2020 - 12:00

bardzo apetyczne babeczki 😉

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 2 czerwca 2020 - 13:03

Lecę po truskawki 😉

Odpowiedź
Iwona 2 czerwca 2020 - 18:33

Babeczki mega apetyczne 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz