Stosunkowo prosty przepis, na domowy chleb pszenno – żytni na zakwasie. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zaczyn i chleb, potrzebują trochę czasu aby wyrosnąć.
Ponieważ nie przesadzamy z ilością zjadanego chleba, taki bochenek wystarcza nam na około 5 – 6 dni. Piekąc chleb, zwracam uwagę na jakość mąki, najlepsza będzie z małego, lokalnego młyna, bez zbędnych, chemicznych dodatków 🙂
Składniki na zaczyn
- 60 g zakwas żytni ( może być również pszenny )
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 1 płaska łyżeczka drożdży instant
- 400 g wody
Składniki na chleb właściwy
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 400 g mąki pszennej typ 550 lub 750
- 16 g soli
- 200 g wody
Przygotuj foremkę o wym. 30 x 14 cm. Foremkę posmaruj olejem i posyp otrębami.
W większej misce, dokładnie wymieszaj składniki na zaczyn. Miskę szczelnie przykryj folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu na całą noc ( 8 – 12 godzin ).
Na następny dzień, do zaczynu dodaj składniki na chleb, wymieszaj. Całość wyrabiaj za pomocą haka, około 5 minut. Ciasto będzie dość rzadkie.
Misę ponownie przykryj folią i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce, na około 60 minut.
Po tym czasie, krótko ( pół minuty ) wyrabiaj ciasto i ostrożnie przełóż do foremki.
Wierzch ciasta posyp delikatnie mąką, foremkę przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Przed włożeniem chleba, dokładnie spryskaj piekarnik wodą.
Chleb piekłam około 30 minut w temp. 220 stopni i 20 minut w temp. 200 stopni. Skórka chleba, powinna się mocno przyrumienić. Gotowy chleb odstaw do wystudzenia 🙂
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Piękny chlebek, kolejny raz zazdroszczę zakwasu 🙂 pozdrawiam 🙂
Madzia, namawiam do zrobienia własnego zakwasu 🙂
Własny zakwas nie jest trudny,ja tez kilka razy do niego podchodziłam,az w końcu zrezygnowałam..Sytuacja w marcu zmusiła mnie do kolejnej próby, i udało się ..Po pieciu dniach miałam piękny zakwas ,od tego czasu nie kupiłam już chleba w piekarni.Mogę tylko podpowiedzieć ,że pierwszego dnia oprócz maki i wody dodałam starte jabłko,aby przyspieszyć fermentację.moj zakwas ma już miesiąc,ma ładny jabłkowo winny zapach,chleb pieke co dwa dni.Szczerze polecam.Chleby wychodzą pyszne,cała rodzina się nimi zachwyca,
pozdrawiam
Dziękuję za miły komentarz, za miast jabłka pierwszego dnia, można również dodać łyżeczkę jogurtu z kulturami bakterii 🙂
musi być pyszny, wygląda idealnie!
Pozdrawiam Madzia 🙂
Pyszny chlebek 🙂
Upiekłam wczoraj (rano zamieszałam, po pracy domieszałam i upiekłam) Właśnie jem na śniadanie 🙂 Jest przepyszny! Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam! Dobrego dnia!
Cieszę się, że chlebek smakuje 🙂 Smacznego i pozdrawiam serdecznie 🙂