Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Najlepszy przepis na bezy

Najlepszy przepis na bezy

autor admin
Najlepszy przepis na bezy
Print Friendly, PDF & Email

Dla mnie ten przepis na bezy, ze starego zeszytu jest niezawodny. Bezy pieczemy ( suszymy ) w stałej temperaturze 140 stopni. W czasie suszenia, nie otwieramy piekarnika. Gotowe bezy są bardzo delikatne i kruche, w środku subtelnie wilgotne.

Te bezy mocno uzależniają, najlepiej większość od razu, rozdać sąsiadom i znajomym. Swoją drogą, bezy domowej roboty, zapakowane w celofanową torebkę, będą znakomitym upominkiem dla bliskich 🙂

Składniki

  • 4 białka ( z dużych jaj )
  • 250 g drobnego cukru ( nie cukru pudru )
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • szczypta soli

Przyda się – większy woreczek strunowy na mrożonki lub szpryca cukiernicza.

Piekarnik nastaw na 140 stopni.

Białka daj do szklanej miseczki. Jeżeli białka są z lodówki, odłóż białka na 10 minut do ocieplenia.

Dodaj szczyptę soli i ubijaj białka na gęstą pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier ( po jednej łyżce ). Po każdej porcji cukru, ubijaj do rozpuszczenia.

Kiedy cukier się skończy, ubijaj jeszcze chwilę na średnich obrotach. Gotowa piana powinna być bardzo zwarta, sztywna i lśniąca. Może mieć delikatnie kremowy kolor.

Na koniec dodaj ocet winny i ponownie połącz składniki.

Dużą blaszkę, wyłóż papierem do pieczenia. Jeżeli używasz woreczka, przytnij dolny róg i napełnij woreczek pianą. Na papier wyciskaj małe bezy w małych odległościach. W czasie pieczenia bezy rosną i zbyt ciasno wyciskane, mogą się posklejać.

Bezy piecz ( susz ) w temperaturze 140 stopni, około 35 – 40 minut. Ja suszyłam bezy na środkowej półce piekarnika.

Większe bezy o średnicy około 8 cm. będą lekko kleiste w środku. Małe o średnicy 4-5 cm. będą bardziej wysuszone.

Ważne zasady ubijania białek na biszkopty i bezy

  • widełki miksera i miseczka, powinny być czyste i suche
  • do białka nie może się dostać, nawet odrobina żółtka czy wody
  • najlepiej, kiedy miseczka do ubijania jest ze stali nierdzewnej lub szklana
  • białka wg. mnie powinny być w temperaturze pokojowej ( niektórzy uważają, że nie jest to żelazna zasada )

Powiązane posty

17 komentarzy

Magdalena 8 marca 2019 - 11:36

idealne:)

Odpowiedź
beti 8 marca 2019 - 12:48

Na pewno skorzystam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 8 marca 2019 - 12:57

Polecam 🙂

Odpowiedź
KONESSO 8 marca 2019 - 12:51

Kochamy bezy! Najbardziej takie chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku

Odpowiedź
Kobieta po 30 8 marca 2019 - 14:07

a widzisz, taki niezawodny przepis się przyda. bo różnie mówią, raz, żeby otwierać piekarnik innym razem, żeby zmieniać temperaturę…

Odpowiedź
napiecyku 8 marca 2019 - 16:04

Tak właśnie jest, to otwierać, to zwiększać temperaturę, potem zmniejszać. Tutaj jest prościej 🙂

Odpowiedź
Iwona 8 marca 2019 - 23:04

Zapamiętam i może kiedyś skorzystam bo jeszcze bezów nie piekłam 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 9 marca 2019 - 12:08

Z bezy mamy tak, że jedna z nas lubi a druga nie 😛

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 10 marca 2019 - 11:20

Prezentują się doskonale! Takie chrupie na wierzchu i wilgotne w środku lubię jeść z dżemem. Mnie to wystarcza zamiast deseru 🙂

Odpowiedź
Renata 10 marca 2019 - 13:54

bardzo lubimy i często robię nawet z jednego białka:)
pięknie wyszły:)

Odpowiedź
Magda 10 marca 2019 - 16:34

Mniam, bardzo apetycznie wyglądają, niestety u mnie w domu tylko ja lubię bezy 🙂

Odpowiedź
Teresa 12 marca 2019 - 12:33

TO SUPER PRZEPIS BO MI NIE ZAWSZE WYCHODZĄ

Odpowiedź
Urszula 14 marca 2019 - 20:05

Super przepis,na pewno skorzystam, pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
ClaudiaMorningstar 20 marca 2019 - 17:18

O tak, jestem wielką fanką bezy.

Odpowiedź
dżemdżus 21 marca 2019 - 19:46

Piękne bezy, choć ja za bezami nie przepadam to jednak doceniam ich piękno i kunszt zrobienia

Odpowiedź
Ann 6 marca 2020 - 21:21

Z 5 białek zniknęły w 1 dobę

Odpowiedź
napiecyku 6 marca 2020 - 21:29

Cieszę się, że smakowały 😀 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz