Home Dania i dodatki Domowy paprykarz szczeciński

Domowy paprykarz szczeciński

by admin
Domowy paprykarz szczeciński
Print Friendly, PDF & Email

Kto nie zna smaku paprykarza szczecińskiego ?? Myślę, że wszyscy znają. Ten domowy, jest jednak dużo smaczniejszy, bo zrobiony we własnej kuchni, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Jest nie tylko ciekawym smarowidłem do pieczywa, ale również znakomitą propozycją na zdrowy i lekki obiad, czy na kolację. Do tej potrawy, można użyć każdej ryby wędzonej, pieczonej lub gotowanej na parze. Domowy paprykarz szczeciński, fajnie pachnie i fajnie smakuje.

Polecam bardzo 🙂

 

Składniki

  • 100 g białego ryżu
  • 150 g fileta z dorsza bez ości
  • 1 większa marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4-5 łyżek ketchupu bez konserwantów
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej do smażenia

Ryż ugotuj na sypko z  łyżeczką soli, wg. instrukcji na opakowaniu.

Rybę osusz papierowym ręcznikiem i skrop sokiem z cytryny. Ugotuj na parze około 15 minut, lub gotuj w małej ilości wody i odcedź. Gotową rybę, rozgnieć widelcem, na małe kawałki.

Marchewkę i pietruszkę, zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę pokrój w małą kostkę.

Na większej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj cebulę, kiedy cebulka się zeszkli, dodaj warzywa. Warzywa smaż mieszając, do czasu, kiedy zmiękną. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.

Do warzyw, dodaj rozdrobnioną rybę i ketchup, całość dokładnie pomieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj na małym ogniu.

Na koniec dodaj ryż i wszystko dokładnie pomieszaj. W razie potrzeby, dopraw do smaku.

Podaj na ciepło lub na zimno, na obiad lub na kolację. Smacznego 🙂

 

You may also like

10 komentarzy

Renata 3 grudnia 2018 - 15:45

bardzo lubię, choć ja przygotowuję bez ryby:)

Reply
Magdalena 3 grudnia 2018 - 15:50

musze koniecznie taki zrobić:)

Reply
Magda 4 grudnia 2018 - 09:29

Chętnie spróbuję, prosty przepis, a fajny efekt 🙂

Reply
Beti 4 grudnia 2018 - 10:45

Muszę koniecznie wypróbować przepis 🙂

Reply
Malwina 4 grudnia 2018 - 15:41

Domowy zdecydowanie najsmaczniejszy i najlepszy składem. Robię dość często, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Super sprawdza się do bento.

Reply
napiecyku 4 grudnia 2018 - 16:55

Testowałam, na zimno też dobrze smakuje 🙂

Reply
Iwona 4 grudnia 2018 - 21:26

Muszę zrobić taki dla męża 😉

Reply
Kuchcik 5 grudnia 2018 - 11:23

Smakowicie wygląda 🙂 Przybieram się taki zrobić.

Reply
Agnieszka Wieczorek 8 grudnia 2018 - 01:48

Idealny na pyszne śniadanie 🙂

Reply
Angelika i Monika (Candy Pandas) 9 grudnia 2018 - 11:09

Robiłyśmy kiedyś i wyszło super 😀

Reply

Leave a Comment