Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Domowe Pierniki Katarzynki

Domowe Pierniki Katarzynki

autor admin
Domowe Pierniki Katarzynki
Print Friendly, PDF & Email

Recepturę na Katarzynki, wypatrzyłam na facebookowej stronie “Słodka pasja Ali Kochanowskiej”, przepis wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam go wypróbować z małymi zmianami.

Do wypieku użyłam mąki pszennej niebielonej typ 650, jest najlepsza wg. mnie do wypieku pierników. Cukier biały, zastąpiłam cukrem nierafinowanym muscovado, o charakterystycznym miodowym posmaku.

Najlepsze domowe pierniki, jakie do tej pory próbowałam. Są bardzo aromatyczne, miękkie w środku, z zewnątrz delikatnie chrupiące. Możesz je delikatnie polukrować lukrem o smaku cytrynowym lub pomarańczowym. Będą wykwintnym dodatkiem do świątecznej kawy 🙂

Składniki

  • 500 g. przesianej mąki pszennej typ 650
  • 120 g. masła
  • 200 g. cukru brązowego
  • 3 łyżki miodu naturalnego ( u mnie lipowy )
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka kakao
  • 3 pełne łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody + 2 łyżki letniej wody

Do naczynia daję masło, miód, cukier, wszystko podgrzewam mieszając, do rozpuszczenia. Do gorącej masy, dodaję przyprawę do pierników. Wszystko ponownie mieszam.

Do masy dodaję połowę mąki, wszystko miksuję na małych obrotach. Powinna powstać masa, o konsystencji mokrego piasku. Odstawiam do wystudzenia.

Sodę rozpuszczam w dwóch łyżkach letniej wody.

Do wystudzonej masy, dodaję rozkłócone jajka, śmietanę, resztę mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wodę z sodą. Wszystkie składniki, dokładnie wyrabiam. Jeżeli masa będzie się bardzo kleić, można dosypać trochę mąki. Masa powinna być gładka i elastyczna, a wszystkie składniki, powinny dokładnie się połączyć.

Gotową masę można dać do lodówki na 30 minut.

Na posypanym mąką blacie, partiami rozciągam ciasto na grubość około 7 – 10 mm. Wycinam pierniczki w kształcie toruńskich Katarzynek. Katarzynki układam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do 170 stopni. Pierniki piekę około 9 – 10 minut, na środkowej półce.  Gotowe odkładam do wystudzenia.

Składniki na lukier

  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny

Cukier rozcieram z sokiem na gładką masę. Kuchennym pędzelkiem, smaruję pierniki. Smacznego 🙂

Powiązane posty

14 komentarzy

Natalia 8 grudnia 2018 - 13:38

Mmm nie ma t jak domowe pierniczki 🙂 Śliczne!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
Magdalena 8 grudnia 2018 - 15:04

moje ulubione pierniczki 😉

Odpowiedź
An O 8 grudnia 2018 - 18:05

Ach, uwielbiam pierniki 🙂

Odpowiedź
Irena 8 grudnia 2018 - 18:19

Wypróbuję przepis. Wyglądają pięknie.

Odpowiedź
napiecyku 8 grudnia 2018 - 18:22

Polecam, nie są twarde i fajnie smakują 🙂

Odpowiedź
Joanna 8 grudnia 2018 - 21:45

Są idealne jak ze sklepu:) mniam 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 9 grudnia 2018 - 11:08

Ale piękne! my mamy małą paczkę wegańskich Katarzynków… Katarzynek? 😛 Dziś musimy je zjeść 😀

Odpowiedź
Królowa Karo 10 grudnia 2018 - 20:25

Czy to pierniczki z rodzaju tych, które można piec na ostatnią chwilę? Bo ja znowu w niedoczasie…

Odpowiedź
napiecyku 10 grudnia 2018 - 20:52

Tak Karolina, na ostatnią chwilę 🙂 Są mięciutkie i smakowite, bardzo polecam 🙂

Odpowiedź
Kuchcik 10 grudnia 2018 - 20:50

Bardzo smakowicie wyglądają 🙂 Chętnie wypróbuję przepis.

Odpowiedź
Irena 14 grudnia 2018 - 15:43

Są doskonałe.Chyba będę musiała upiec jeszcze jedną porcję,bo te upieczone poprzednio już się kończą.

Odpowiedź
napiecyku 14 grudnia 2018 - 16:47

U mnie jest podobna sytuacja, będę piekła drugi raz 😀

Odpowiedź
monika 28 listopada 2019 - 14:52

Upieczone! Rewelacja, pyszne mięciutkie. Z porcji wyszło mi 55 szt serduszek. Super, powtórka będzie przed świętami!
Polecam!

Odpowiedź
napiecyku 28 listopada 2019 - 15:34

Cieszę się 😀 Ja również, bardzo lubię ten przepis. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz